Prošlog je tjedna objavljena vijest da je dr.sc. Milan Pernek, diplomirani inženjer šumarstva, predstavnik Hrvatskog instituta za šumarstvo, napustio je Povjerenstvo za Marjan.

Kao formalno-pravni razlog Pernekovog istupanja iz Povjerenstva navodi se to da što Hrvatskom institutu za šumarstvo nikada nisu odgovorili na plan pošumljavanja pa je vodstvo ove institucije odlučilo da njihov stručnjak ne sudjeluje u njegovom daljnjem “koje ignorira i ne uvažava njihov rad”.

Porazgovarali smo s dr. Milanom Pernekom.

S obzirom na Vaše nedavno povlačenje iz Povjerenstva za Marjan, zašto ste se odlučili na taj korak?  Čime je uvjetovano Vaše povlačenje iz Povjerenstva?

– Povlačenje je odluka vodstva Hrvatskog šumarskog instituta.

Držite li nekog konkretnog odgovornim za rad Povjerenstva?

– Ne, svi u povjerenstvu rade besplatno i časno.

Smatrate li da se aktualna sanacija provodi stručno?

– Ne znam, jako dugo nisam bio na Marjanu. Povjerenstvo ima savjetodavnu ulogu, mislim da je do sada davala dobre savjete.

Na inzistiranje Povjerenstva progustili ste broj feromonskih klopki za 50 posto, iako ste u jednom intervjuu izjavili da to može biti kontraproduktivno?

– Kontraproduktivno u smislu da nema dovoljno pogodnih mjesta za njihovo postavljanje. Mislim da smo našli dovoljno pogodnih mjesta. Hoće li oni ispuniti ulogu izlova, to je pitanje. Moramo što hitnije prebrojati ulove kako bi napravili usporedbu s prošlom godinom i vidjeli da li je stvarno prisutno manje potkornjaka. Na tome radi dr. Lukić iz Instituta i dvije studentice sa splitskog PMF-a.

Ostajete li i dalje u suradnji sa JUPŠM?

– To ovisi o JUPŠM.

Cijelu situaciju s izlaskom dr. Perneka za Dalmacija Danas kratko je komentirao splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

– Imam povjerenja u rad Povjerenstva. Uostalom Povjerenstvo je i osnovano na moj prijedlog i nastavilo je s radom i nakon aktiviranja Stožera Civilne zaštite.

Dr. Pernek je profesionalac i kao takav će biti po potrebi angažiran od strane Povjerenstva za daljnje poslove, a njegova institucija je angažirana od strane JuPŠ Marjan. Na raspolaganju Povjerenstvu su i drugi stručnjaci ako se za njihovim angažmanom ukaže potreba – rekao nam je Krstulović Opara.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime