Dr. Markić: “Predviđa se da će svaki treći stanovnik Republike Hrvatske oboljeti od raka”

"Godišnje se u Hrvatskoj  dijagnosticira u skoro 25.000 osoba, a posebno zabrinjava da je učestalost već godinama u porastu"


Joško Markić

Prof. prim. dr. sc. Joško Markić, predsjednik Savjeta za zdravstvo SDP SDŽ i splitski gradski vijećnik, oglasio se povodom Svjetskog dana borbe protiv raka.


Prenosimo priopćenje u cijelosti:

“Svjetski dan borbe protiv raka se obilježava 4. veljače. Ovo je još jedan poticaj za podizanje svijesti u društvu o potrebi snažnije prevencije i borbe protiv raka te značaju pružanja kontinuirane i optimalne podrške oboljelima od raka, onima koji su ga pobijedili te njihovim obiteljima.

Predviđa se da će svaki treći stanovnik Republike Hrvatske oboljet od raka. Naime, broj oboljelih od raka je u stalnom porastu te rak postaje i vodeći javnozdravstveni problem u našoj državi. Godišnje se u Hrvatskoj  dijagnosticira u skoro 25.000 osoba, a posebno zabrinjava da je učestalost već godinama u porastu.

Prema State of Health in the EU izvješću za 2019., rak pluća najčešći je uzrok smrti od raka u Hrvatskoj, a stopa smrtnosti od te bolesti nije se smanjila od 2000. Nažalost, stope smrtnosti od raka pluća, raka dojke i raka debelog crijeva u Hrvatskoj više su nego u ostatku EU-a. Povećanje te smrtnosti razlog je za zabrinutost. Svi, bez obzira gdje žive, zaslužuju visoku razinu zdravstvene skrbi te najbolju moguću dijagnostiku i liječenje.

I sami građani imaju odgovornost za svoje zdravlje. Treba biti spreman mijenjati stilove života te učiti o preventivnim mjerama i programima ranog otkrivanja raka. Skoro 40% slučajeva raka se može prevenirati uklanjanjem čimbenika rizika. Četvrtina odraslih osoba u Hrvatskoj 2014. svakodnevno je pušila, što je iznad prosjeka EU-a. I stope pretilosti više su od prosjeka EU-a i nastavljaju rasti, posebno među djecom.Hrvatski sabor je nakon višegodišnjeg čekanja i zanemarivanja ove problematike, pred dva mjeseca donio Nacionalni strateški okvir protiv raka do 2030. Do tada je Hrvatska bila jedina EU članica bez svoje nacionalne strategije. Strateški cilj je poboljšanje zdravlja građana, smanjenje pojavnosti i smrtnosti od raka te produljenje i povećanje kvalitete života oboljelih od raka u Republici Hrvatskoj na razinu zapadnoeuropskih zemalja. Jučer je objavljen i Europski plan borbe protiv raka u kojem je za ovu svrhu predviđeno 4 milijarde Eura.

COVID19 pandemija je u fokusu zdravstvenog sustava posljednjih mjeseci. Pacijenti oboljeli od drugih bolesti i njihove potrebe se često, nažalost, stavljaju u drugi plan. Očekujemo od Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske da, unatoč pandemiji, ne čekamo godinama početak implementacije donesenog Strateškog okvira. Dokumenti koje ne prati konkretna realizacija ostaju tek mrtvo slovo na papiru. Resurse za unaprjeđenje svih segmenata onkološke zdravstvene skrbi počevši od prevencije, ranog probira, kvalitetne dijagnostike, ciljanog liječenja i praćenja ishoda treba aktivirati čim prije. Isto tako, potreban je maksimalan angažman u implementaciji Europskog plana.Vremena za čekanje nema. Uzlazni trendovi smrtnosti od raka se trebaju čim prije obrnuti”, kazao je dr. Markić.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
3
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime