Podijelite

I ovo ljeto Sinjani i njihovi dragi gosti i putnici namjernici imat će priliku uživati u iznimno bogatom i ispunjenom programu dugogodišnje manifestacije Dani Alke i Gospe Sinjske.

Grad Sinj u suradnji s Viteškim alkarskim društvom, Samostanom Gospe Sinjske, Turističkom zajednicom grada Sinja te brojnim udrugama pripremio je niz sadržaja i hvalevrijednih događanja u kojima će svatko svakako pronaći ponešto za sebe.

Kulturno-zabavni program obiluje raznolikostima: od izvedbi klapskih i tradicijskih skupina, koncerata klasične glazbe, nastupa domaćih bendova, brojnih kazališnih gostovanja do izložbi i filmskih projekcija. Čarobni ambijenti alkarskoga grada najbolja su pozornica: nikako ne propustite premijeru nove uzdanice Sinjskoga pučkog kazališta Alkarska nevista, predstavu Opsada Sinja 1715. i tradicionalni koncert marijanske duhovne pjesme, Klape Gospi Sinjskoj, a na Sinjskom sajmu sela osladite se i opskrbite se domaćim ekoproizvodima. Pod zvjezdanim nebom na Kamičku nastupit će diva etno glazbe, Dunja Knebl, sa sastavima Kololira i Veja.

U zdravom tijelu zdrav duh: tijekom srpnja i kolovoza odvijat će se mnoštvo natjecanja i sportskih turnira – nogometni i malonogometni, košarkaški, boćarski i balotaški, rukometni i odbojkaški. Ne smijemo zaboraviti ni padobranski kup, natjecanje u sportskom ribolovu, maraton u čast Gospi Sinjskoj, izložbu pasa i brojne druge događaje.

Alkarske svečanosti započinju 3. kolovoza natjecanjem za 303. Baru. Sutradan, u subotu, alkari kopljanici nadmeću se za Čoju, a u nedjelju, 5. kolovoza, za slavodobitnički plamenac 303. Alke. Kako se na taj dan slavi i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, u Sinju će proslava biti osobito svečana.

Proslava blagdana Velike Gospe, kao i uvijek, okuplja mnoštvo vjernika. Zavjetne hodočasničke svete mise slave se u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske, na Starom – Gospinu gradu, u samostanskom dvorištu. Devetnica uoči blagdana, molitve krunice i procesija osobiti su trenutci za svakoga vjernika odanoga Majci Božjoj.Podijelite

Komentiraj

Napišite komentar

* Obvezno potvrditi GDPR

*

Slažem se

Upišite svoje ime