Domovinski pokret: Podrška stanovnicima Vranjica. Tko su odgovorne firme za napad na okoliš?

"Domovinski pokret, ogranak Split, daje podršku svim žiteljima Vranjica i Solina i svim organizacijama zaštite okoliša koje se bave problematikom zagađenja ovog prekrasnog dijela našeg zavičaja koji je prirodni dio Splita", ističu u ovoj stranci


Prostor Vranjica sustavno je izložen zagađenju koje ugrožava cijeli poluotok, njegov morski akvatorij, ali i kvalitetu zraka zbog kojeg pate svi njegovi stanovnici.


Potaknut zadnjim incidentom oko aktiviranja vatrogasne pjene iz silosa jedne tvrtke i prekrivanja površine mora Vranjica, predsjednik Domovinskog pokreta, ogranak Split, dr.med. Jakov Meštrović u svoje i u ime svoje stranke, izražava podršku žiteljima Vranjica u njihovoj borbi da žive u uvjetima kojima ovaj bogomdan prostor zaslužuje.

Učestala zagađenja okoliša

“Vranjic su u prošlosti zbog prirodne ljepote i neposrednog dodira s morem nazivali i “Mala Venecija”, a zadnjih desetljeća naselje je pretvoreno u prostor u kojem je opasno živjeti. Mjesto okruženo industrijom i raznim zagađivačima okoliša umjesto ugodnog prostora za život, postalo je breme i ugroza za svoje stanovnike.

Naime zbog privatnih interesa i utrke za što većim profitom, učestalo se, pogotovo u zadnje vrijeme, događaju razna zagađenja okoliša kojima smo svjedoci i na koje žitelji Vranjica upozoravaju nadležne institucije i informiraju javnost, a inspekcije i država šutke prelaze preko prijava kao da se ništa ne događa.

Nitko razuman ne vjeruje da je nemoguće otkriti odgovorne osobe i firme koje stoje iza sve većih napada na okoliš Vranjica te da u isto vrijeme pravne osobe koje se sumnjiče za sustavan ekocid uredno nastavljaju poslovanje, a da pritom nemaju pokriće u lokalnoj ili državnoj politici.

Oboljeli od azbestoze

Želimo posebno ukazati na planove izgradnje novih rezervoara za naftu i terminala za prijem tankera na području Sjeverne luke, koje Lučka uprava Split planira izgraditi usprkos postojećim rezervoarima INE u Vranjičkom blatu sa istočne strane mjesta, koji bi bili posljednji čavao u lijesu Vranjica.

Spomenuti ćemo za kraj i „sanaciju“ tvrtke Salonit koja je sukrivac za veliki broj stanovnika Vranjica oboljelih od azbestoze koji dan danas umiru i ne mogu ostvariti svoja prava, a država pere ruke jer je navodno saniran krug tvornice, ali to je tema koja se treba posebno razraditi i o kojoj će biti dosta rasprave”, stoji u današnjem priopćenju Domovinskog pokreta.

Domovinski pokret, ogranak Split, daje podršku svim žiteljima Vranjica i Solina i svim organizacijama zaštite okoliša koje se bave problematikom zagađenja ovog prekrasnog dijela našeg zavičaja koji je prirodni dio Splita. Ovim pozivamo sve političke aktere grada Splita da pogledaju i pomognu u očuvanju okoliša i zdravlja svih naših građana.

Moja reakcija na članak je...
Vau
19
Haha
2
Hagić
1
Hmmm
4
Plač
1
Grrr
2
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime