Šest stotina izviđačkih voditelja iz cijele Europe okupirat će Split u kolovozu, na najznačajnijem skautskom događanju u Europi ove godine

Naime, u Splitu će se od 24. do 28. kolovoza ove godine održati 16. Europska skautska konferencija. Dakako, pripreme za ovaj veliki događaj već su uvelike u tijeku.

Naime, dobiti domaćinstvo ovog skupa velika je čast i povjerenje ukazano Savezu izviđača Hrvatske, ali i obveza. Partner u organizaciji Savezu izviđača Hrvatske je Sveučilište u Splitu.

Podršku kandidaturi iskazala je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda GrabarKitarović, dok je otvorenost za dolazak izviđača iz cijele Europe pokazalo i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Split je domaćinstvo ovog najznačajnijeg godišnjeg skautskog događaja u Europi osvojio na prošloj skautskoj konferenciji, održanoj od 17. do 21. lipnja 2016. godine u Norveškoj. Postupak izbora sličan je postupku odabira domaćina Olimpijade, ili Svjetskog nogometnog prvenstva u sportskom svijetu. Države zainteresirane za domaćinstvo kandidiraju se, promoviraju, lobiraju…

Uvjerljivo pobijedili Maltu

Zato, dok je u lipnju 2016. godine većina naših građana pratila nogometne vijesti jer se održavalo Europsko nogometno prvenstvo, hrvatski su izviđači – skauti napeto pratili događanja na 15. Europskoj skautskoj konferenciji. Na Konferenciji je sudjelovalo i glasovalo 75 punopravnih zemalja – članica, a u završnici izbora protukandidat Splitu bila je Malta. Uvjerljivom pobjedom nad Maltom rezultatom 55:20, Split je dobio domaćinstvo 16. Europske izviđačke konferencije.

Hrvatsko izaslanstvo u Norveškoj činilo je troje članova, donedavni predsjednik Saveza izviđača Hrvatske Željko RoglićKlodi, zatim Boris Moćan, prvi predsjednik SIH-a u samostalnoj Hrvatskoj, te načelnica za međunarodnu suradnju Jelena Drndić. Dodatni adut bila je Lidija Pozaić Frketić, koja je u Norveškoj bila kao članica Svjetske skautske uprave. Inače, Lidija Pozaić Frketić naslijedila je Željka Roglića na čelnom mjestu SIH-a i sada je predsjednica Saveza izviđača Hrvatske.

No, sve je počelo još prije tri godine. Kako bi se došlo do same kandidature, bilo je potrebno pronaći dovoljno volontera entuzijasta koji bi pripremili početnu dokumentaciju koja dokazuje da Savez izviđača Hrvatske već sada ima osigurane uvjete za organizaciju takvog događaja, te sve potrebne ljudske i tehničke resurse. Na kraju, sve je to trebalo i kvalitetno prezentirati pred 500-tinjak predstavnika delegacija europskih skautskih organizacija na Konferenciji u Norveškoj.

Doprinos Skautskog kluba ‘Marjan’

U nimalo lakom zadatku, članovima Saveza izviđača Hrvatske pripomogli su Sveučilište u Splitu, Turistička zajednica grada Splita, Županija Splitsko-dalmatinska te Skautski klub “Marjan”, čiji će članovi imati zadatak kvalitetno pripremiti “Skautsku olimpijadu”, koja će se održati u sklopu Konferencije

U tome će zasigurno biti uspješni, jer članovi SK Marjan pobiru u Hrvatskoj i Europi na izviđačkim natjecanjima niz odličja i priznanja, a i bili su aktivni sudionici lanjske akcije pošumljavanja Boranka, organizirane nakon velikih požara koji su poharali srednju Dalmaciju 2017. godine.

Velika turistička promidžba

Šesnaesta Europska izviđačka konferencija u Splitu bit će događaj u kojem će njezini sudionici održati aktivnosti po raznim lokacijama u gradu, a u koje će se moći uključiti i svi ostali. Posebno treba istaknuti značenje ovog događaja za turističku promidžbu grada pod Marjanom, u koji će, osim 600 sudionika Konferencije, doći još i – procjenjuje se – oko tri stotine promotora, gospodarstvenika i novinara iz cijele Europe, te pratiti ovaj skup.

Skauti poručuju – u Splitu nas u kolovozu očekuje spoj ideja, kreativnosti, kultura i druženja, jer to je ono što izviđači predstavljaju!Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime