Nikakvih kontakata s naše strane nije bilo prema nadležnim zdravstvenim institucijama iz Bosne i Hercegovine, odnosno Trebinja, nismo ni s kim uopće niti razgovarali o dolasku liječnika ili medicinskih sestara u našu bolnicu ili u službu hitne pomoći.

To isključujem i kao mogućnost. Osim toga, edukacija medicinskih sestara u susjednoj državi nije adekvatna za zapošljavanje u našoj državi – komentirao je za dubrovniknet.hr, ravnatelj dubrovačke opće bolnice, dr. Marijo Bekić medijske napise o “ispomoći” medicinara koji navodno stižu u Dubrovnik iz Trebinja.

O tome jesu li liječnici iz susjedne države i grada zatražili nostrifikaciju svojih diploma koje bi im otvorile put u “obećanu zemlju” Hrvatsku, dr. Bekić nema saznanja niti informacija.

Za brojne Trebinjce Dubrovnik i Hrvatska su veoma poželjna odredišta za ostvarenje puno boljih uvjeta rada i zarade od rodnoga im grada i zemlje. U Dubrovniku ih, već sada, navodno radi više od tisuću, a kako sezona bude odmicala, za očekivati je i da se njihov broj bude povećavao.

Oni su dubrovačkim poslodavcima prihvatljivo izvorište radne snage, osobito jer im zbog blizine ne moraju osiguravati smještaj, već “jedino” prijevoz do granice gdje ih odvoze ili dovoze službenim kombijima. Nakon konobara, trgovaca, sobarica i sličnog kadra kojega imamo u izobilju u pomanjkanju na našemu tržištu rada, proteklih dana su medijski napisi “s one strane granice” najavili i kako će veoma skoro na pečalbu u Hrvatsku i njihovo medicinsko osoblje, liječnici i medicinske sestre.I mala djeca u Hrvatskoj već znaju za odljev hrvatskih zdravstvenih djelatnika prema razvijenim zapadnim zemljama gdje su kao stručnjaci iznimno poželjni i poštovani. A, tko će liječiti nas – pitanje je koje se automatizmom veže uz takve informacije.
Ono što se može zaključiti iz komentara dr. Marija Bekića, ravnatelja dubrovačke opće bolnice, Trebinjci neće.

– Mi smo svjesni situacije u dubrovačkom zdravstvu koje ni po čemu nije iznimna od sveukupne situacije u cijeloj našoj zemlji. Kadrovsku križaljku u dubrovačkoj bolnici zasad rješavamo angažiranjem liječnika i stručnjaka iz drugih zdravstvenih ustanova, a pokušavamo riješiti problem kako privući naše liječnike u Dubrovnik, te zadržati naše ljude ovdje – kazao je dr. Bekić.

Dodao je i kako, prema njegovom stavu, ne postoji mogućnost da se liječnici i medicinske sestre iz Trebinja i Bosne i Hercegovine zaposle u dubrovačkoj bonici.

– Pročitao sam tekst koji je objavljen u trebinjskim medijima i moram istaknuti kako ni u jednom momentu nije došlo do nikakvih kontakata niti razgovora kojima bi se mogla potkrijepiti najava kako će liječnici i medicinske sestre uskoro raditi kod nas. Osim toga, edukacija njihovih medicinskih sestara je posve neadekvatna i ne zadovoljava uvjete zapošljavanja u našim zdravstvenim ustanova. Je li bilo i postoji li zahtjeva da se u Hrvatskoj nostrificiraju diplome njihovih liječnika, meni je nepoznato – kazao je dr. Bekić.

I, dok je posve realna i već, očito, ostvarena opcija zapošljavanja radnika iz Trebinja u sektoru turizma, ugostiteljstva i trgovine, dolazak medicinara u Dubrovnik je samo, očito, njihov san. Jer do toga, barem tako skoro, prema riječima dr. Bekića, u dubrovačku opću bolnicu, neće doći.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime