Nagrada Hrvatskog glumišta dodjeljuje se od 1992. godine 24. studenog u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. To je povijesni datum hrvatskog glumišta jer je tada, davne 1860. godine, nakon burnih domoljubnih prosvjeda građana, i na nagovor dramatičara Dimitrija Demetra, glumac Vilim Lesić s pozornice objavio da će se na zagrebačkoj pozornici govoriti samo hrvatski.

Žirijem za dramu ove je godine predsjedao Ozren Prohić, predsjednica žirija za operu je Mirjana Bohanec Vidović, a predsjednik žirija za balet dr. sc. Svebor Sečak. Nagrade su objavljene u nedjelju navečer na samoj svečanosti dodjele u HNK u Zagrebu. Scenarij i režiju svečane scenske priredbe potpisuju Paolo Tišljarić i Lea Anastazija Fleger.

Splitski umjetnici imaju razlog za zadovoljstvo jer su slavili u trima kategorijama.

Ivo Lipanović dobitnik je Nagrade hrvatskog glumišta za najbolje operno dirigentsko ili redateljsko ostvarenje za dirigiranje operom Nabucco na 64. Splitskom ljetu.

Irina Čaban Bilandžić dobitnica je Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju žensku baletnu ulogu za svoj nastup u baletnoj predstavi Gusar.

Nagradu za najbolji praizvedeni suvremeni hrvatski dramski tekst ili najbolju dramatizaciju, adaptaciju, dramaturšku obradu teksta ili dramaturgiju predstave dobila je Ana Marija Veselčić za tekst “Domaši” premijerno izveden u Gradskom kazalištu lutaka Split u koprodukciji s Umjetničkom akademijom u Splitu.

Tko su svi ovogodišnji dobitnici nagrada, možete pročitati ovdje.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime