Ante Zoričić govorio je o škverskoj ambulanti i namjeri da se ista prenamjeni u prostorije udruge Anđeli u kojoj bi se odvijale terapije za članove.

Inače, vijećnici su uoči početka sjednice dobili prijedlog pisma namjere koji možete pročitati ovdje:

pismo_namjere
Davanje podrške na pismo namjere upućeno Brodosplitu d.d., a vezano za pitanje mirnog rješenja spora na nekretnini tzv. škverska ambulanta

Zoričić je kratko kronologiju “slučaja”.

– 12. mjesec 2016. Grad Split održao je javni natječaj za prostor veličine 1 337 m2 i izabrani su najbolji ponuđači, među njima i udruga Anđeli.

Na 400 m2 trebao se otvoriti rehabilitacijski centar za djecu i mlade sa najtežim oštećenjima19.04.2017.služba za gospodarenje gradskom imovinom pokreće pred sudom prijedlog za pokretanje ispravnog postupka radi provedbe upisa vlasnišva nekretnine

25.07.2018. godine Brodosplit pokreće parnični postupak protiv Grada Splita tvreći da je prostor njihov

16. rujna 2019. gradonačelnik me imenuje koordinatorom za realizaciju projekta izgradnje rehabilitacijskog centra za djecu i mlade s najtežim oštećenjima

16. srpnja održan je prvi sastanak predstavnika Grada Splita, predstavnika Brodosplita i udruge Anđeli

Ispred Grada Splita i udruge Anđeli bili su; pročelnik Ivan Leko, gospodin Ivica Pavić i ja a ispred Anđela gospođe Dijana Aničić i Anka Đikić

Brodosplit je zastupala njihova pravna služba i odvjetnički ured kojeg su angažirali u parnici protiv grada Splita

– Početak i kraj sastanka bili su u potpunosti drugačiji.. u tonu, stavu i terminima koji su na početku bili striktno pravnički, a kasnije su postali topliji, da ne kažem, ljudskiji

– Nisu znali da je namjena prostora otvaranje rehabilitacijskog centra za djecu i mlade sa najtežim oštećenjima

– Od trenutka kada su saznali bili su jako susretljivi i za pregovarače Brodosplita mogu reći samo riječi hvale

– PRIJEDLOG; da nam kažu postojili nešto u čemu im Grad Split može izići u susret što je u skladu sa zakonom i o čemu

– ZAKLJUČAK, da će oni našu ponudu razmotriti i izvijestiti nas

22.11. Održan drugi sastanak; Igor Stanišić, Ivan leko, Mirna Veža, Jadranska Vukorepa, Dijana Aničić, Tatjana Vukman i ja.

Ako ovo ne riješimo na ovaj način, idemo na drugu lokaciju. To će onda trajati i trajati, izgradnja na zemljištu. Ako Brodosplit ovo prepusti Gradu Splitu, udruga Anđeli odmah kreće s milijunskim projektima prema EU. Ovo je strašan posao koji možemo kratkoročno odraditi. Sve mogućnosti se otvaraju ako Brodosplit odustane od tužbe – rekao je Zoričić.

– Strah me je da ne bi ovdje bianco nešto donijeli, što se sutra može koristiti u nekom sporu. Kada ne znamo što oni konkretno žele u Putu Supavla, ali ako ostane bivša škverska ambulanta u gabaritima, kako bi ih ugrožavala. Osim ako oni nemaju nekih drugih planova. Bojim se da tu ima upitnika. Što se tiče samo podrške, dapače, mi želimo da udruga Anđeli tamo dobije svoje prostore.

Dati obećanje ili odluku da se neće dogoditi bilo što bi smetalo njih, meni izgleda čudno – kazao je Jakov Prkić.

– Ako je Split u posjedu škverske ambulante, što mu priječi da je obnovi? Ovaj dokument mi nije jasan – dodao je Urlić.

Tonći Blažević je kazao da Grad ima dvostruke kriterije.

– Ulaz Grada koji je bio planiran u vlastiti posjed na terene NK Mosor je zaustavljen. Te terene netko koristi bez pravne osobe. Predsjedniče Vijeća, rekli ste da sporazum s g. Kneževićem nikada nije konzumiran, nekome je grad majka nekome maćeha – doda je Blažević.

– Kako je dobivana škverska ambulanta, postoji li krivac da grad nije uknjižen na te površine? Mora postojati ime i prezime, tko je kriv. Tko 15 godina nije upisao škversku ambulantu? – pitao je Urlić.

– Tendencije su da idemo samo u smjeru turizma, a treba gledati i kako pomoći gospodarstvenicima. Udruga Anđeli je pitanje socijale i hvale je vrijedno. Služba za imovinu u prošlosti nije uvijek štitila interese Grada. Treba naći najbolje rješenje za udrugu Anđeli, mi ćemo to podržati i ne treba dizati tenzije prema bilo kojem subjektu koji zapošljava ljude. Ne treba prozivati – rekao je Ante Čikotić.

– Kakvu će odluku donijeti Gradsko vijeće? Hoće li biti suglasna s ovim pismom? Imam dojam da je u jednom trenutku kazano da Grad povuče tužbu ili da Grad prepusti vlasništvo Brodosplitu – kazao je Joško Markić.

Marijana Puljak poručila je Zoričiću da nije stvar u tome da se nekom ne želi pomoći, nego da se žele sačuvati interesi Grada.

– Brodosplit ne traži išta od Grada, ne traži podršku izmjenama GUP-a. Ako je tako, čemu traži ovo pismo? U ova 2-3 lista papira spominje se taj projekt.

Srđan Gjurković rekao je da misli da ovakvo pisme namjere nema pravne reperkusije.

Prkića najviše smeta zadnja rečenica u pismu.

– Da nje nema, rado bih za ovakvo pismo digao ruku – kazao je.

Ante Zoričić rekao da je da Brodosplit ne želi da ovakav objekt ne koči njihove planove ako prođe novi GUP.

– Ponudili su izgradnju većeg objekta o svom trošku i to ne može biti poštenije. Što će se tamo graditi? Ne znam niti me zanima. Gradonačelnik je izbalansirao zadnju rečenicu “Ako dođe do promjene prostorno-pravne dokumentacije po ranije dogovorenoj proceduri”, mislim da vam nema tu što biti nejasno. Hoćemo li njihovu fleksibilnosti dovesti do krajnjih granica? Želim zahvaliti pregovaračima Brodosplita i velikoj fleksibilnosti koju su pokazali u ovom slučaju. Zahvaljujem i g. Leki također, ako se ovo dogodi, nitko sretniji od mene – rekao je Zoričić.

Riječ je uzeo gradonačelnik Andro Krstulović Opara:

– Upravo smo htjeli prisnažiti važni odnos između Brodosplita i Grada Splita kao važnih partnera gospodarstva grada. Potpora može dati važan ton suradnje između važnost poslodavca i Grada Splita. Kada su tu udruga Anđeli i potrebiti, nema prepreka, i ovakav pravac mora ići naprijed.

G. Zoričić je svim jasno objasnio da ovdje nema pozadine, želi se ostvariti dobar cilj od kojeg će koristi imati najpotrebitiji. Ovo pismo će dobiti na težini ako ćemo ga potpisati i g. Stanišić i ja. Ako ga Gradsko vijeće ne podrži, potpisat ću ga sam. Pozivam vijećnike da podrže ovakav tekst.

– Koliko god postoje ograde od određenih opasnosti, toliko su te iste opasnosti prisutne – rekao je Goran Kotur.

Protiv je bio Branimir Urlić, a 7 je bilo suzdržanih. Prijedlog je prihvaćen većinom, za su glasovali vladajući i dio oporbe.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime