Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Dobre masline – loše ulje? Moguće je, pročitajte kako!

Svako prolongiranje prerade dodatno smanjuje kvalitetu ulja
MASLINAR / Foto: Pexels21. listopada 2022. 14:39
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Postoji pa i među proizvođačima stav kako berba maslina ujedno znači i prestanak svih poteškoća vezanih uz bolesti i štetnike na ovoj biljci. Međutim, takva tvrdnja je samo djelomično točna jer se ipak jedan dio mikroorganizama tijekom berbe može neopaženo provući do skladišta i tamo, naravno ukoliko postoje povoljni uvjeti izazvati izvjesnu štetu. Takve organizme definiramo kao uzročnike skladišnih bolesti jer se razvijaju u plodu tijekom skladištenja.

Opasne gljive

Neki od najznačajnijih i najčešćih su predstavnici rodova: Penicillium, Alternaria, Aspergilus, Fusarium, Cladosporium i sl. Njihovo prisutstvo dovodi do smanjenja peroksidnog broja te povećanog sadržaja slobodnih masnih kiselina u dobivenom ulju. Osim što negativno utječu na kvalitetu ulja ovi organizmi izlučivanjem mikotoksina u ulje ili konzervirane plodove maslina mogu izazvati ozbiljne zdravstvene posljedice na ljudima.

Djeluju neforoksično, teratogeno, genotoksično, negativno utječu na imuni sustav itd. Najčešće se ipak spominju kao uzročnici bolesti bubrega, a neki autori navode da bi ovi spojevi mogli imati i kancerogene posljedice. Aktivnost mikroorganizama koji uzrokuju truljenje plodova, a time naravno smanjuju kvalitetu ulja se pojačava ukoliko su plodovi bili prethodno zaraženi ili napadnuti od strane nekih kukaca. Isto tako mehanička oštećenja plodova nastala uslijed berbe ili nekih drugih abiotskih čimbenika dovode do pojačane mikrobne aktivnosti. Ove gljive najčešće napadaju zrele ili čak prezrele plodove uzrokujući okrugle ili udubljene pjege. Najučestaliji uzročnik truljenja plodova je Penicillium koji se često povezuje s maslinovim moljcem.

Osim toga dokazano da i maslinina muha ima neizravan utjecaj na štetnu mikrofloru plodova. Na onim područjima gdje je već uočeno oštećenje plodova sugerira se ranija berba. Premda ranija berba može značiti i gubitak izvjesne količine ulja, ono će vjerojatno biti kvalitetnije. Preporuka je plodove nakon berbe preraditi u najkraćem mogućem roku. Svako prolongiranje prerade dodatno smanjuje kvalitetu ulja. Mnogi stručnjaci smatraju kako bi prerada trebala biti svega 4 do 5 sati nakon berbe, no to je uglavnom teško izvedivo.

Na stanje i kvalitetu plodova utječu i način, odnosno tehnike berbe. Stoga nije svejedno hoćemo li plodove ubirati rukama, što je ujedno i najsporija varijanta ili ćemo to obaviti strojevima tresačima, sakupljanjem plodova sa tla, udaranjem grana, odnosno kombinacijom nekoliko različitih tehnika. U svakom slučaju treba naglasiti da ručno ubiranje znači i najmanje oštećivanje maslina.

Ulomak iz novog broja časopisa Maslinar

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Primijetili ste bijele mrlje na čokoladi? Evo što to zapravo znači
27
min
Primijetili ste bijele mrlje na čokoladi? Evo što to zapravo znači
Ribola Kaštela protiv Dinama u borbi za polufinale Kupa „Vinko Dobrić“
35
min
Ribola Kaštela protiv Dinama u borbi za polufinale Kupa „Vinko Dobrić“
Evo tko ima najveće, a tko najmanje šanse postati svjetski prvak
50
min
Evo tko ima najveće, a tko najmanje šanse postati svjetski prvak
Uhićeni HDZ-ovac Andrija Mikulić još će šest mjeseci primati punu plaću, a zatim još šest mjeseci pola plaće
1
sat
Uhićeni HDZ-ovac Andrija Mikulić još će šest mjeseci primati punu plaću, a zatim još šest mjeseci pola plaće
Znate li koje namirnice ne smijete držati zajedno u hladnjaku?
1
sat
Znate li koje namirnice ne smijete držati zajedno u hladnjaku?
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    5. prosinca 2025. 14:19
  • Ovo je presudno za buduću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    Ovo je presudno za buduću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    5. prosinca 2025. 01:49
  • Velika promjena u Splitu: Evo što vas sad čeka na svakom pješačkom prijelazu
    Velika promjena u Splitu: Evo što vas sad čeka na svakom pješačkom prijelazu
    5. prosinca 2025. 11:55
  • Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
    Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
    5. prosinca 2025. 02:13
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.