Epidemiološke upute i pravila u dječjim vrtićima ne funkcioniraju i djelatnike dovode na granicu fizičke i psihičke iscrpljenosti, upozorili su iz Sindikata.

Traže prilagodbu mjera u vrtićima, kao i dodatna zapošljavanja. Rješenje će, kažu, čekati najkasnije do ponedjeljka, navodi RTL.

Nema spajanja ni miješanja skupina pa tako ni zajedničkih dežurstava, odgojitelji su cijelo vrijeme samo sa svojom skupinom djece. Odgojiteljica Ljerka u vrtiću radi 36 godina i kaže s novim pravilima nije lako.

– Prvo distanciranje djece, svi dežuramo svatko u svojoj skupini, ali je nemoguće to izvesti kada boravimo na zraku – kazala je odgojiteljica u vrtiću Ljerka Tijeglić.

Posebno teško je, upozoravaju, u grupama s puno djece i u slučajevima kada spremačice ne smiju ulaziti u prostore dok u njima borave djeca. Odgojiteljica tada preuzima i njihov dio posla, od pospremanja nakon obroka do postavljanja ležaja.

– Kolegice koje rade u jaslicama imaju i po 19 djece, od kojih je 6 na odvikavanju od pelena, određeni broj na adaptaciji, to su djeca koja ne jedu samostalno. Možete si predočiti kako izgleda ručak sa 19 djece od 1 i pol do 2 godine – rekla je odgojiteljica u vrtiću Martina Skoko.

Zato traže da se spremačicama dopusti ulazak u prostorije s djecom, da odgojitelji dežuraju u barem dvije skupine, ali i dodatna zapošljavanja. Upozoravaju da je zbog epidemije velik broj zaposlenih u vrtićima u samoizolaciji, a bolovanja bi moglo biti još više jer slijedi i sezona gripe.

Svoje zahtjeve uputili i Nacionalnom stožeru i Ministarstvu

– Osnivači svih predškolskih ustanova neka dodatno zaposle određeni broj ljudi odgojiteljica, čistačica i svih potrebnih kako bi se mjere mogle provesti kako su i propisane – kazao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

Svoje zahtjeve uputili su Nacionalnom stožeru i Ministarstvu znanosti i obrazovanja od kojih traže hitno rješenje.

– Ukoliko do toga ne dođe zatražit ću svakog radnika u vrtićima da prekine rad jer to je njegovo pravo, jer ako poslodavac koji ima obvezu osigurati sigurnost i zaštitu zdravlja radnika to nije napravio i nije se obratio epidemiolozima, Stožerima civilne zaštite, osnivaču, onda ne mogu dopustiti da se izrabljivanje nastavi – kazala je predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske Božica Žilić.

Iz Ministarstva poručuju: ministar je s ravnateljima vrtića i osnivačima već održao sastanak, a za zajednička dežurstva nude rješenje.

– U preporukama koje smo napisali, baš kao i za produženi boravak u školama, moguće je postaviti pregrade u većim prostorijama, skupine da budu odvojene, a odgojitelj da vidi što djeca rade – rekla je Zdenka Čukelj iz Sektora za predškolski odgoj i obrazovanje u Ministarstvu obrazovanja.

Sindikati odgovor očekuju do ponedjeljka za kada su najavili da će o svojim zahtjevima govoriti ispred Ministarstva.

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime