Dječji infektolog: Imam poruku za one kojima nošenje maski ograničava slobodu

Liječnici su kod rijetkih mladih uočili komplikacije


Dječji infektolog iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Goran Tešović komentirao je epidemiološku situaciju u Hrvatskoj. Danas smo, podsjetimo, imali rekordni broj novozaraženih – 3.251.


Tešović je rekao kako promjena u kliničkoj slici kod djece i adolescenata od početka pandemije do danas nema te da djeca i mladi prebolijevaju bolest s relativno blagim simptomima, a brojni od njih i bez ikakvih simptoma. To pak ne znači da upravo oni ne mogu širiti infekciju na druge.

“U nekim situacijama od 100 zaražene djece i adolescenata, u njih 40, dakle gotovo polovice, neće biti nikakvih simptoma”, rekao je u Newsroomu N1.

Ipak, liječnici su kod rijetkih mladih uočili komplikacije.

“Ono što se uočilo krajem proljeća – pojava jednog novog kliničkog sindroma koji zovemo multisistemni inflamatorni sindrom povezan s covidom-19, do sada smo imali troje takvih bolesnika i svi su se uspješno oporavili. Ali moram reći da je to zapravo jedina ozbiljna komplikacija SARS-CoV-2 infekcije u djece i adolescenata”, pojasnio je.

“Nije logično očekivati silazni trend ako se ne uvedu neke nove mjere”

S obzirom na ponovni porast broja novozaraženih, Tešović je komentirao i bolničke kapacitete.

“Za sada nismo u situaciji da su na bolnički kapaciteti potpuno zauzeti, hoće li se to dogoditi i možemo li na to utjecati – to sada ne mogu prognozirati. U svakom slučaju brojevi nisu dobri. Porast broja novooboljelih evidentan je iz dana u dan i svi oni koji su se zarazili danas ili jučer, među njima će se regrutirati jedan broj onih koji će zahtijevati boravak u bolničkim sredinama. Taj pravi broj ćemo moći vidjeti tek otprilike za tjedan li dva”, rekao je Tešović i dodao:

“Ne znam hoće li uskoro doći do silaznog trenda. Nije logično očekivati silazni trend ako se ne uvedu neke nove mjere. Uvođenje tih novih mjera neće rezultirati padom broja oboljelih za manje od dva tjedna.”

Nošenje maski

Tešović smatra i da ne samo da su potrebne nove mjere nego da treba inzistirati i na provođenju postojećih mjera.

“Ako je nošenje maski obvezno, onda neka se maske doista nose jer je nedvojbeno dokazano da maske štite. Jučer su objavljeni rezultati i novih istraživanja koji to definitivno potvrđuju. Ako se ne može okupljati na jednom mjestu više od 50 ljudi, onda treba na tome inzistirati”, poručio je.

Pojedini koji ne žele nositi maske navode da im obveza nošenja maski ograničava slobodu.

“Imam jedan komentar i za one kojima nošenje maski ograničava slobodu: oni nenošenjem maski ograničavaju moju slobodu jer na taj način povećavaju vjerojatnost da će mene zaraziti, što nikako ne bih htio”, rekao je.

“U zadnje vrijeme viđamo i sve više bolesnika koji nisu tako stari, ali su bolesti podlegli unatoč provođenju svih mjera intenzivnog liječenja”, rekao je gostujući u Newsroomu N1.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
1
Hagić
2
Hmmm
0
Plač
1
Grrr
0
Molim?
2

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime