Prošlog petka iza 13 sati dogodio se incident između dva dječaka u Pučišćima na Braču u kojem je jedan učenik ozlijeđen. Kako doznajemo, tuča se dogodila kada su djeca izašla iz škole. Ozlijeđeni dječak završio je na pretragama u splitskoj bolnici. O cijelom slučaju obaviještena je policija koja je potvrdila da je zaprimila dojavu o ovom događaju.

Učiteljica ove škole nam je opisala događaj:

– Učitelji su dobili dojavu da su se dvojica šestaša potukla na mjesnom trgu, da je jedan od dječaka povrijeđen i da je pao u nesvjest. Sestra iz hitne službe, koja je bila na štekatu ispred škole skoknula mu je pomoći. Ona kaže da je sve izgledalo kao da dječak ima epileptički napad.

Rukom ga je udario vršnjak, inače krhke strukture. Mnogo je djece bilo u blizini, jer je završila nastava, pa su vidjela incident. Učenici iz razreda su ih pokušavali razdvojiti. Uhvatili su i pokušali udaljiti napadnutoga i jednako tako napadača. Napadač se istrgnuo i još jednom udario i dječak je pao.

Sve je bilo impulzivno, brzo i žestoko, dječje. Nije to bilo nikakvo organizirano nasilje tipa dva na jednoga, sustavno maltretiranje ili nešto slično. Činjenica je da su se dječaci potukli, a što je tome prethodilo, vjerojatno će se brzo doznati – govori nam profesorica.

Majka je više puta prijavljivala vrijeđanje djeteta?

Majka dječaka trvdi da je naguravajte počelo na stepeništu škole, a da se sam napad dogodio ispred škole. Kazala je da je njen sin primio više udaraca i da je u jednom trenutku počeo izbacivati pjenu na usta i tresti se. Pomoć mu je pružila medicinska sestra koja je pozvala hitnu pomoć. Pregledao ga je liječnik u Supetru, a potom je poslan na daljnje pretrage u splitsku bolnicu.Majka također ističe da dječak nije prije imao sličnih zdravstvenih problema, a još se ne zna jesu li epileptični napad potaknuli zadobiveni udarci ili se radi o reakciji na doživljen stres. Dodaje da je više puta prijavljivala razrednici da joj sina vrijeđaju i omalovažavaju i da smatra da škola nije ništa poduzela po tom pitanju.

Oba dječaka – uzorna

Razgovarajući s drugom djecom iz škole i s dijelom nastavnog osoblja doznali smo da nijedan dječak iz ovog “incidenta” nemaju bilo kakvih nasilničkih navika u školi. Svi su nam rekli da je napadnuti dječak dobra i povučena osoba, a napadač slovi za jedno od najpristojnije djece u školi.

– Preklani je ostao bez oca, ima dvoje mlađe braće, majka je nezaposlena, žive kao podstanari. Obitelj je jako vrijedna i uzorna, on često čuva svoju mlađu braću kada majke nema. Nije sklon tuči i ne znam kako se ovo i zašto dogodilo. Žao mu je zbog toga što se dogodilo i ne bježi od odgovornosti – kazali su nam vršnjaci ovog učenika.

“Kome treba medijski linč?”

Dio nastavnika škole brine što se u dijelu medija pokrenuo svojevrsni linč na dvanaestogodišnjaka i smatraju da se nije objektivno pristupilo ovom problemu.

– Ovo ludilo bez razuma i bez veze s interesima djeteta treba prekinuti čim prije.
Najvažnije je da je u ovom trenutku povrijeđeni dječak dobro. Nikome nije drago što se dogodilo i treba sve učiniti da se ovakve situacije ne ponove. Pretrage su se provodile zbog sumnje na epilepsiju. Radi se o maloljetnicima, dobroj djeci kojoj treba pomoći da odrastu, da uspostavljaju odnose s drugima, da žive sretno u zajednici, da se druže i budu prijatelji. Tko može u tome pomoći – dobro je došao! Započeti linč ili najavljeni prosvjedi to ne mogu – stav je dijela nastavnog osoblja škole u Pučišćima.

Razrednica: Molim neke medije da ne šire lažne vijesti

Na svom Facebook profilu se javila Karmela Kalilić, razrednica razreda koji pohađaju oba učenika.

“Kao razrednica djece koja su sudjelovala u sukobu osjećam se dužna komentirati natpise u medijima i iznijeti neke stvarne činjenice.

Jučer sam posjetila ozlijeđenog dječaka u bolnici kako bih mu čestitala rođendan, pružila podršku i sama se uvjerila kakvo je njegovo zdravstveno stanje. Budući da sam dan prije od njegove obitelji dobila informaciju da je dječak u teškom stanju te da se brinu za njegov život ugodno sam se iznenadila vidjevši dječaka jako dobro raspoloženog u društvu svoje obitelji i prijatelja kako slavi rođendan.

Dječak mi je rekao da se jako dobro osjeća, ponekad ga malo zaboli glava te da mu je čak organizirana nastava u bolnici u kojoj sudjeluje. Molila bih sve medije i druge osobe koji šire dezinformacije da dalje ne šire lažne vijesti prvenstveno radi dobrobiti i zaštite toga djeteta. Također, kao razrednica i drugog dječaka koji je sudjelovao u incidentu, dužna sam ga zaštiti i zamoliti da ga se prestane prikazivati kao nasilnika i monstruma jer on to NIJE. Apeliram na prestanak govora mržnje u komentarima na društvenim mrežama”, napisala je razrednica Kalilić.2 KOMENTARI

  1. Ma zamisli….škola sada ne treba medijski linč a mama napadnutog upozoravala i ranije na nasilje….ravnatelju i onima koji su znali otkaz a nasilniku suspendija i kontrola psihijatra!!

  2. Poštovana gđo Kalilić, uz dužno poštovanje, gdje ste Vi bili kad se to događalo? Zašto umanjujete povredu povrijeđenog dječaka? Vama je u redu da dijete ima epi napad nakon što ga napadnu dva vršnjaka? Svi su oni dobra djeca? Oprostite, ali meni osobno je Vaša izjava manipulativna i neprihvatljiva. Relativizirate vršnjačko nasilje i upravo zbog toga – bit će toga još! Nadam se da će policija i odvjetnici u ovom slučaju odraditi svoj posao.

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime