Petogodišnji talijanski dječak i njegova 14-godišnja sestra, koji leže u induciranoj komi na respiratoru u splitskoj bolnici, imaju promjene na mozgu zbog udisanja ugljikova monoksida, javlja Slobodna Dalmacija.

Brat i sestra i dalje leže na Jedinici intenzivnog liječenja u splitskoj bolnici, gdje se liječnici danonoćno bore za njihove živote. No, liječnici strahuju da bi onog trenutka kad budu skinuti s respiratora i kada dođu svijesti, dakle kad više ne budu sedirani i u stanju inducirane kome, moglo doći do neuroloških problema.

Promjene na mozgu nastale od udisanja otrovnog plina

Jučer je otrovanoj djeci napravljena magnetska rezonanca mozga te je i kod djevojčice i kod dječaka pokazala određene promjene na mozgu, ali zasad još nitko ne može znati o kakvim se promjenama točno radi i koliko su ozbiljne. No, ono što je neupitno je da su te promjene nastale kao posljedica udisanja otrovnog ugljikova monoksida.

“Oni se nalaze u induciranoj komi i priključeni su na respirator kako bi njihov mozak trebao što manje kisika, da bi se što bolje i što prije oporavio, odnosno kako bi bili što manji metabolički zahtjevi mozga i da se pokuša prirodnim procesom oživjeti moždane stanice. To se ne može postići nikakvim lijekovima, već prirodnim procesima, a za to je najbolje stanje mirovanja mozga”, rekao je Slobodnoj Dalmaciji jedan splitski neurolog koji je želio ostati anoniman.

Sudski vještak: Ovo se apsolutno nije smjelo dogoditi

Tragediju kod Hvara za HRT je komentirao i ovlašteni sudski vještak dipl. ing. Petar Pečur koji navodi kako se u brod nije smjelo ništa ugrađivati bez znanja i odobrenja Hrvatskog registra brodova i Lučke kapetanije.

“Apsolutno se to nije smjelo dogoditi. Komercijalni pritisak i zarada ne bi smjeli biti primarni faktor. Sigurnost mora biti prije svega”, rekao je Pečur.

“Ovakvi slučajevi su česti”

Kaže kako su ovakvi slučajevi nestručnog rukovanja i montiranja uređaja, nažalost, česti.

“Često se to događa. I to kad prođe pregled jer mnogi ljudi kalkuliraju na loš način, kad prođe pregled, inspektor se okrene i ode, oni sutradan rade neke stvari koje su nedopuštene i opasne, vrlo opasne”, rekao je Pečur za HRT.