Divjak: Ovo je nadmetanje sindikata i premijera. Ne mogu tu sudjelovati

"Situacija je vrlo ozbiljna. Moramo svi raditi na tome da ova važna školska godina prođe tako da učenicima osiguramo kvalitetno obrazovanje"


Od danas je krenuo frontalni štrajk prosvjetara. To znači da će sve škole u zemlji, kako najavljuju sindikati, štrajkati dok im vlada ne ispuni zahtjeve. Drugim riječima, od danas nema nastave u cijeloj zemlji sve dok vlada ne ispuni sindikatima zahtjeve.


U 15 sati se oko toga javnosti obratila ministrica Blaženka Divjak, piše Index.

“Moj najvažniji cilj bio je uvesti reformu obrazovanja”, rekla je Divjak na početku.

“Reforma je zaživjela u svim školama”, dodala je.

“Status učitelja je desetljećima bio zanemarivan, dala sam sve od sebe da poboljšamo status učitelja, to nije jednostavno. Uveli smo nagrađivanje, uveli smo napredovanje, uveli smo administrativno rasterećenje”, nabrajala je Divjak.

“Od početka štrajka pokušavala sam pomiriti dva prava. Pravo za učenike, ali i pravo za nastavnike da se bore za bolji status. Jer kao ministrica moram brinuti o svima. Od danas nije moguće to pomiriti”, rekla je.“Sustav je u blokadi. To je igra moći između sindikata i premijera. Ja tu ne želim sudjelovati”, rekla je.

“Želim biti potpuno iskrena i jasna, na kocki je budućnost učenika”, rekla je.

“Ja pozivam sindikate i premijera na dijalog, pozivam ih da se izdignu i pronađu kompromis i da stave učenike na prvo mjesto”, rekla je.

“U suprotnom svi smo gubitnici”, dodala je.

“Sutra sam pozvala i sindikate”, dodala je Divjak.

Riječ preuzeo savjetnik

Marko Košiček, savjetnik ministrice, progovorio je o nastavi i nadoknadi.

“Sutrašnji sastanak je u smjeru širenja konzultacija. Ako ovo potraje, na stol dolaze neke rezervne opcije. Nisu sve škole ni generacije u istoj situaciji, najugroženiji su maturanti. Za sada je sve po planu, ali moramo biti realni, sve opcije su otvorene”, rekao je.

Onda je riječ ponovo uzela Divjak koja je odgovarala na pitanja.

“Situacija je vrlo ozbiljna. Moramo svi raditi na tome da ova važna školska godina prođe tako da učenicima osiguramo kvalitetno obrazovanje”, rekla je.

“Moramo raditi u interesu učenika, inače je svrha sustava ugrožena”, rekla je ministrica.

“Rješenje se treba naći u dijalogu između sindikata i premijera. Oni moraju nastaviti dijalog i oni moraju naći kompromis”, kazala je.

Pitali su je i o ostavci.

“Razmišljala sam isključivo o tome kako ne doprinjeti kaosu”, odgovorila je.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime