Mateo Perak, osnivač i direktor tvrtke Profico, na svom Facebook profilu se osvrnuo na neugodnost koju je doživio od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Naime, Perak je namjeravao zaposliti mladu osobu na stručno osposobljavanje, ali od strane HZZ-a je dobio odbijenicu.

Njegov status u kojem opisuje cijeli slučaj prenosimo u cijelosti i autentično:

I tako, kaze HZZ da je ne mogu biti mentor za strucno osposobljavanje za ekonomske poslove (jer nisam ekonomist!) u firmi koju sam stvarao godinama od nule, i to ne samo radio ekonomske poslove nego i stvarao sve interne procese od prodaje, marketinga, pripreme za racunovodstvo, bizdeva , financijskog managementa, operativnog managementa, projektnog managementa, account managementa, bazicne administracije itd… itd… Odradjivao sam i stvarao svaku tu poziciju dok nisam razvio poslovanje do te razine da zaposlim nekoga da preuzme poziciju. I tako poziciju po poziciju. Sve stvari koje nemaju veze s mojom strukom (mag.ing. racunarstva), niti sam ikad imao u obrazovanju bilo kakav predmet koji mi je dao navedena znanja. Prosao sam na tim podrucjima iskustvenu skolu u kojoj sam iz nekoliko pokusaja u malom gradu Splitu, negdje u zabacenom dijelu svijeta, podigao zdravu tvrtku, izvozno orjentiranu, koja posluje bez zaduzenja s A1++ bonitetom, dvije godine za redom na Deloitte listi 50 najbrze rastucih tech kompanija u CE regiji, ne znam ni sam koliko uspjesno isporucenih projekata, zadovoljnih klijenata, itd… koju god metriku da uzmes, minimalno smo ok, ako ne i vise.

I onda neki birokrat s pecatom odluci da ja nisam kvalificiran da nekoga BEZ RADNOG ISKUSTVA poducim ekonomskim poslovima. Nakon 20 godina radnog isksutva i samo nesto manje radnog staza 

Ne velicam sebe, ali ekipa, ja itekako mogu naucit nekoga BEZ ISKUSTVA bazicnim ekonomskim poslovima u mojoj firmi. I kasnije ga ucinit korisnim na trzistu rada ili u vlastitoj tvrtki (jer bi sigurno kasnije zaposlili tu osobu, kao i svaki put do sada). Pricamo o generickim ekonomskim poslovima za koje smo radili prijavu, nisam se postavio kao mentor za racunovodstvo ili financije.

Pitam se, gdje prestaje birokracija a pocima zdrav razum?!
Ekipa na zakonodovanoj i birokratskoj strani, stvarno ste rak rana drustva i stvarno nam ne dajete nikakvu sansu da konkuriramo brzim, agilnim, kreativnim i inteligentnim globalnim ekonomijama. Selite djeco.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime