Đikić o Pfizerovu cjepivu: Ohrabrujuće, ali treba biti strpljiv i oprezan

Istaknuo da će cjepivo najvjerojatnije početkom sljedeće godine biti prvo ponuđeno onima koji su u takozvanim prioritetnim, rizičnim grupama, liječnicima i zdravstvenom kadru, a tek onda široj populaciji


Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić u izjavi za HRT-ov portal vrlo je pozitivnom i ohrabrujućom nazvao današnju vijest o eksperimentalnom cjepivu protiv koronavirusa Pfizera i BioNTecha koje, prema dosadašnjim podacima, ima 90-postotnu učinkovitost. Međutim, naglašava, treba biti i strpljiv i oprezan jer rezultati nisu konačni.


“To su vrlo pozitivne vijesti, ohrabrujuće za sve ljude širom svijeta, jer nam pokazuju da pandemiji može doći kraj tijekom sljedeće godine”, poručio je Đikić.

Važno je naglasiti, dodao je, da to još uvijek nisu konačni rezultati, pa treba biti strpljiv i oprezan.

“Na temelju preliminarnih podataka djelotvornost cjepiva jako je visoka, preko 90 posto, prema tvrdnjama. Radi se o tome da još uvijek nisu završili limit svoje studije, a to je 164 pacijenta koji su dobili zarazu”, rekao je Đikić, dodavši da treba pričekati dok se završe studije.

Kada će cjepivo biti u upotrebi?

“Lijepo je vidjeti da je ovdje bila suradnja između male biotehnološke kompanije BioNTech iz Njemačke, iz Mainza, koja je imala originalnu tehnologiju, i velike farmakoindustrije Pfizera, koja je imala mogućnost vrlo brzog testiranja tako velikog broja ljudi širem svijeta”, rekao je Đikić.

Objasnio je i kako je vrlo važno da je ovo prvo cjepivo koje koristi takozvanu glasničku RNK tehnologiju.Na pitanje kad bi cjepivo moglo ući u upotrebu, Đikić je odgovorio kako treba pričekati da bude potpuno odobreno te istaknuo kako je to još uvijek neizvjesno. Najvažnija je stvar, naglasio je, da troškovi neće biti previsoki zahvaljujući subvencioniranju od strane od mnogih vlada širem svijeta. Također je istaknuo da će cjepivo najvjerojatnije početkom sljedeće godine biti prvo ponuđeno onima koji su u takozvanim prioritetnim, rizičnim grupama, liječnicima i zdravstvenom kadru, a tek onda široj populaciji.

Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime