Podijelite

Danas je u prepunoj gradskoj vijećnici održan znanstveno – stručni skup “Digitalna transformacija: Knin – pametni grad“ koji je organizirao Grad Knin, u suradnji s Hrvatskom regulatornom agencijom za mrežne djelatnosti, Agencijom za zaštitu osobnih podataka, Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu i Veleučilištem „Marko Marulić“ u Kninu.

Skup je otvorila voditeljica skupa, docentica Marija Boban, članica Savjeta gradonačelnika Grada Knina nakon čega se prisutnima obratio gradonačelnik dr. Marko Jelić te pozdravio sve prisutne. U uvodnim obraćanjima skupu su se obratili prof. dr. sc. Sven Gotovac, dekan splitskog FESB-a, gospođa Lovorka Blažević, dekanica Veleučilišta ‘Marko Marulić’ u Kninu, dr. Dražen Lučić, predsjednik Vijeća HAKOM-a, Igor Vulje, AZOP, Krešimir Jandričko, Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova i gospodin Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije. Pismo potpore skupu poslao je i ministar Uprave, gospodin Lovre Kuščević pozdravivši digitalnu transformaciju Grada Knina kao put razvoja i poboljšanja kvalitete života građana.

Kroz izlaganja priznatih znanstvenika i stručnjaka skup je otvorio relevantnu temu
uporabe „pametnih tehnologija“ u smislu stvaranja „pametnog Grada Knina“ s naglaskom na uštede, energetsku učinkovitost, samoodrživost i poboljšanje kvalitete života građana te
prijeko potreban razvoj širokopojasnog interneta, ali i sprječavanje iseljavanja mladih s čim se ovo područje neminovno suočava već godinama. Na skupu su prikazana relevantna programska rješenja kao Smart parking i Smart waste (elektroničko mjerenje i odvoz otpada). Također, dan je i prikaz nove Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR) koja stupa na snagu 25.05.2018. i direktno se primjenjuje u nacionalnom zakonodavstvu Republike Hrvatske, a odnosi se i na privatni i na javni sektor.

Skup je iznio odgovarajuće zaključke kroz raspravu na panelu u smislu izrade strategije ‘Knin pametni grad’ te je poslužio i kao najava ta širu konferenciju na temu ‘Pametna lokalna samouprava’ koji će se održati u lipnju u Kninu.Podijelite