Pad tlaka zraka i jačanje juga najavljuju početak promjene vremena pod utjecajem nove ciklone koja će utjecati na vrijeme u našem dijelu Europe nekoliko dana.

Prema podacima DHMZ-a, jugo je već ujutro mjestimice imalo olujne udare. Tako su u Splitu zabilježeni udari do 72 km/h, u Hvaru 62 km/h…

Vrhunac juga danas se očekuje kasnije poslijepodne kada su osobito na južnom Jadranu mogući udari blizu 100 km/h. DHMZ je, unutar sustava MeteoAlarm, za danas izdao žuto upozorenje za cijeli Jadran zbog jakog juga, osim za južnu Dalmaciju za koju vrijedi narančasti stupanj upozorenja.

U prekidu su:

  • trajektne linije: Sumartin- Makarska, Lopar-Valbiska i Brestova-Porozina;
  • katamaranske linije: Korčula-Hvar-Split, Dubrovnik-Šipan-Sobra, Mali Lošinj – Cres – Rijeka i Novalja – Rab – Rijeka.

Kiša je već zahvatila sjeverni Jadran, a malo je kiše bilo i u sjevernoj Dalmaciji. Na Platku je već palo 46 litara kiše po kvadratnom metru. Temperature zraka sredinom dana su od 7°C ponegdje u Zagori do 15°C na otocima. Kiša će biti znatno češća u drugom dijelu dana, osobito navečer kada se očekuje prestanak juga i okretanje vjetra na lebić.

Vrlo promjenjivo će biti i u ponedjeljak. U početku će biti dosta suhog vremena, no krajem dana uslijedit će jače naoblačenje s kišom. Jugo će jačati prema kraju dana kada će ponovno imati olujne udare. Jutro osjetno toplije nego u nedjelju, a najviše dnevne temperature zraka bit će od 12 do 18°C.

Oblačno, većinom uz kišu, bit će i veći dio utorka. Još ujutro puhat će jako jugo, navečer će okrenuti na slab sjeverozapadnjak. Toplo, ali će krajem dana biti nešto svježije.

Od srijede bi trebalo biti stabilnije, a zapuhat će slaba do umjerena bura. Najviše će pasti noćne i jutarnje temperature, no danju će se zadržati ugodno.

Nova ciklona moguća je u dane nadolazećeg vikenda.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime