9000 pacijentica, jedan ginekolog… Totalno suludo, ali vjerovali ili ne to je stanje zdravstvene zaštite u Zadru. Da bi svaku ženu pregledali samo jednom u godini i to svega 20 minuta, uz taj broj pacijentica, potrebno im je 18 mjeseci. Uz to oko 25.000 žena na području Zadra uopće nema upisanog ginekologa, među njima i brojne trudnice.

Da situacija bude još gora, 1200 mališana je nedavno u istom gradu ostalo bez pedijatra. Problem je eskalirao kad je dvoje zadarskih liječnika otišlo u mirovinu, a jedna liječnica u privatni sektor. Sustav u tom gradu doslovno puca po šavovima, a liječnici se pitaju tko će biti kriv kad netko od njih zbog previše posla pogriješi. Pacijente s druge strane zanima je li to ta demografska politika o kojoj vladajući govore.

– S krajem 2019. godine ja sam ostala bez ginekologa, a moja djeca su ostala bez pedijatra. Naša pedijatrica, kod koje su bile oboje moje djece, od tri godine i godinu i pol,  e otišla u zasluženu mirovinu – rekla je Martina Magaš iz Zadra za RTL.

– Zadar stvarno se može reći da je po tom pitanju grad slučaj jer najranjivije skupine, žene i djeca, one su zakinute za liječnike, teško je naći ginekologa, teško je naći pedijatra, a sve te stvari mi zapravo plaćamo. To bi trebala biti normalna stvar da nam to bude dostupno – rekla je Josipa Zekanović iz Zadra.

Šetnja s kartonom od ordinacije do ordinacije

Znaju da pronaći pedijatra neće biti jednostavno. Martinu nitko od postojećih devet pedijatra u gradu nije htio upisati.

– Moja kći ima tri godine i ona s navršene tri godine ima uvjet da se upiše kod doktora opće obiteljske medicine pa sam je upisala kod svoje doktorice jer znam da je dobra i imam povjerenja u nju. A s kartonom smo doslovno 15 dana šetali po institucijama, od ordinacije do ordinacije pedijatara, koji su rekli da su prenapučeni i da nas ne mogu primiti – rekla je Martina Magaš.

Obratili su se HZZO-u koji im je poručio: svi pedijatri su puni, upišite dijete kod liječnika opće medicine. Tako su napravili i s mlađim djetetom.

U Domu zdravlja Zadarske županije poručuju: trudimo se riješiti problem, 1200 djece ostalo je bez pedijatrice.

– Pa moj komentar, odnosno sagledavanje cijele situacije da je to problem cijele hrvatske, tako u zadarskoj županiji, ali s maksimalnim naporima vrha zadarske županije nastojimo trenutačne situacije premostiti. Mislimo u smislu, dok se ne vrate naše pedijatrice koje su upućene u specijalizaciju, do tada se sva djeca moraju zbrinuti i niti jedno dijete ne smije biti nezbrinuto – rekao je zamjenik ravnateljice Doma zdravlja, Mario Kožul.

Vratiti se trebaju 2021. i 2023. godine. Dotad će na upražnjeno mjesto jedne pedijatrice doći umirovljeni pedijatar na pola radnog vremena.

Više pročitajte OVDJE.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime