Svaki grad, pa tako i Split ima svoje poznate štacije za brzu spizu. Zna se gdje su najbolji ćevapi, gdje se ide na burek, a kada su u pitanju tortilje, dvojbe nema: štacija je Mala Kuća.

Već 10 godina na istoj adresi Put Firula 39, odmah nasuprot teniskih terena, Mala Kuća stekla je ogroman broj vjernih gostiju. A svi oni većinom dolaze na piletinu i škampe u tortilji, dok oni gladniji vole zamijeniti tortilju vrućim lepinjama koje se peku vrata do Male Kuće.

Mi ćemo se ovog puta osvrnuti na tortilje i namirnicu koja je proslavila Malu Kuću, a to je marinirana piletina na grillu. Kada smo pričali s vlasnikom Male Kuće, u šali nam je rekao da je više puta razmišljao da promijeni prefiks fast food: “Iako jesmo fast food, u nas nema brze hrane. Dapače, naša piletina prije nego što je stavimo na grill mora odležati svoju turu u marinadi. Tako se zna dogoditi da pripremam piletinu u pacu koja će biti spremna za roštilj tek nakon dva radna dana. To je sve osim brze prehrane” – u šali nam je ispričao vlasnik Filip.

Marinirana piletina učinila je Mala Kuću provjerenim imenom za tortilje. U marinadu ide osam začina, od kojih nam je vlasnik otkrio samo dva – lovor i ružmarin. Ono što je činjenica da marinada čini piletinu sočnijom i ukusnijom, pogotovo kada se jede u tortilji koja nema puno tijesta i tada okus mesa i priloga dođe još jače do izražaja.

Što uz piletinu? Više od 15 priloga je na raspolaganju u Male Kuće. Svatko voli dodati priloge po svom guštu. Mi bi izdvojili blagi i ljuti umak po domaćoj recepturi koji nam se čini neizostavan u svakoj tortilji. A kad smo pitali za preporuku, prijedlog Male Kuće je: zelena salata, kapula, crispy onion (poprženi luk), blagi umak, domaći tartar i feta sir. A za piće – Coca Cola u limenci. Savršeno.

Estetika jela je jako bitna u Maloj Kući te svaki zaposlenik mora znati složiti tortilju na jednak način. S jedinstvenim načinom pripreme, te uz dodatke svježeg povrća, tortilja Male Kuće izgleda kao jestivi buket cvijeća. Nažalost, tortilje će izgubiti na savršenom izgledu kad idu na dostavu zbog nužnog načina pakiranja. Ali to je žrtva koja se lako istrpi. Dostava se obavlja isključivo u automobilu i u termo kutijama radi očuvanja topline jela i okusi su jednaki, na licu mjesta ili kad vam se dostavi na vaša vrata.

Jeli doma ili u Male Kuće, tortilja s piletinom je jelo kojemu ćemo se uvijek rado vraćati. Brzi obrok koji se dugo priprema, a lagan i ukusan za jesti.

.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime