Grad Supetar na čelu s gradonačelnicom Ivanom Marković (SDP) je jedna od rijetkih jedinica lokalne samouprave koja je usklađena s novim uredbama o gospodarenju otpadom.

– Među rijetkima smo u Dalmaciji, koji su započeli s procesom prikupljanja otpada od vrata do vrata. Od četiri naša naselja, u tri je to već uvedeno. Imamo zatvorene kontejnere, zelene otoke na ulicama, gdje se jedino može bacati razvrstano smeće, a u putem čipiranih kanta se na kućnim pragovima prikuplja komunalni miješani otpad.

Ono na čemu se sada radi je uvođenje toga u Supetar, kao najveće naselje i do početka 2020. godine čitav grad će funkcionirat takvim sustavom.

Neće se više bacati smeće u otvorene spremnike na ulicama, nego putem čipiranih kanta, a očekujemo i od Fonda za zaštitu okoliša dobivanje još kanta za razvrstavanje, tako da će cijeli sustav biti zaokružen, govori nam gradonačelnica Marković.

Ono što je problem, ne samo u Supetru, nego na cijelom otoku Braču, jest sanacija odlagališta otpada, konkretno, odlagališta Kupinovica.

– Temeljem Odluke o dinamici zatvaranja deponija, koji je donijela Vlada Republike Hrvatske, Grad Supetar je zatražio od Fonda za zaštitu okoliša, nakon prikupljenje dokumentacije, suglasnost za pokretanje postupka javne nabave, koju nismo dobili do prije dva dana. Tada nam je stigla suglasnost i odluka da će nakon što se pronađe izvođač i utvrdi točan iznos za izvođenje radova, Fond tražiti od svog vijeća da se ta investicija plati u iznosu od 75%. Moram kazati da smo time jako zadovoljni. Ovo je velika stvar, ne samo za Supetar, nego i čitav otok. Da se napokon započne sanacija deponija, da se odlaže u kontroliranoj plohi i onda neće biti nikakvih problema da se primi otpad svih ostalih jedinica lokalne samouprave, što po zakonu i trebamo, kazuje nam Marković.

Zbog svega toga, čak su podigli i dvije ustavne tužbe, jedna protiv Zakona o komunalnom gospodarstvu, a drugu protiv Odluke Vlade o dinamici zatvaranja deponija.

– Nedavno sam bila na konferenciji u Šibeniku, na kojoj je sudjelovao i ministar Tomislav Ćorić. Dugo smo raspravljali. I dalje ne odustaje od toga da se ta uredba promijeni ili da nam se da nekakav rok, da napravimo ovo što sam prethodno rekla. Obećao je pomoći da se pokrene sanacija deponija i drago mi je što se to ispunjava, ipak zadovoljnije o ovog trenutka govori Marković, koja je u jednom trenutku čak bila suočena s kaznom.

– Kako smo bili pritisnuti inspekcijama koje su dolazile u gradske prostorije i komunalno društvo, prijetile su nam velike kazne, meni osobno i direktorici te jednostavno nismo imali što nego pokrenuti prijedloge ugovora jedinicama lokalne samouprave za prihvat otpada te koncesionaru, koji njima odvozi otpad. Do današnjeg dana mi odgovor s njihove strane nemamo, tako da čekamo što će dalje biti.

Na Braču se i dalje otpad odvozi na dva deponija, na Kupinovicu za Supetar te u Košer, za sve ostale jedinice lokalne samouprave, što je suprotno Odluci Vlade. Nama je svaki dan važan. Treba što prije započeti sa sanacijom odlagališta, da se stvori ta privremena ploha i preuzme otpad, zaključila je Marković i pozvala ostale jedinice lokalne samouprave na suradnju.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime