Davor Šuker na sudu izgubio od Indexa, HNS im mora platiti 230 tisuća kuna

HNS je spriječio novinare Indexa da prate reprezentaciju i izvještavaju javnost o radu HNS-a te ih u svom proglasu prozvao za "pozivanje na neprijateljstvo" te "nanošenje štete hrvatskim interesima"


Hrvatski savez odlukom Županijskog suda u Varaždinu pravomoćno je izgubio sudski spor koji su prije skoro pet godina protiv najvišeg nogometnog tijela u državi pokrenuli novinari Indexa i portal Index.hr.


Naime, 2015. godine HNS je odlukom Davora Šukera na svom webu objavio posebno priopćenje u kojem novinarima Indexa zabranjuje pristup hrvatskoj reprezentaciji, svim utakmicama, treninzima i press-konferencijama Saveza te nalaže svim svojim članovima – klubovima, igračima i trenerima – da ne komuniciraju i ne surađuju s novinarima Indexa, a sve zbog njihovog kritičkog pisanja o vrhušci HNS-a, malverzacijama u hrvatskom nogometu i podržavanja navijačkog bojkota zbog privatizacije nogometne reprezentacije koju su provodili Davor Šuker i njegov šef, a danas bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić, piše Index.

HNS je spriječio novinare Indexa da prate reprezentaciju i izvještavaju javnost o radu HNS-a te ih u svom proglasu prozvao za “pozivanje na neprijateljstvo” te “nanošenje štete hrvatskim interesima”.

Prvostupanjskom presudom Općinskog suda u Zagrebu iz 2018. godine utvrđeno je da Šuker i HNS nisu smjeli sprječavati novinare Indexa u izvještavanju, zabraniti im ulaz na utakmice reprezentacije, pristup stadionima na kojima igra Hrvatska te izvještavanje s europskih i svjetskih prvenstava. HNS se žalio na presudu, ali je Županijski sud u Varaždinu u potpunosti odbacio njihovu žalbu te potvrdio presudu zagrebačkog Općinskog suda. Nogometni savez dužan je Indexu i petorici njegovih novinara nadoknaditi pravnu štetu, kao i pripadajuće kamate te trošak parničnog postupka, u sveukupnom iznosu od oko 230 tisuća kuna.

Štetu koju je načinio Davor Šuker sada Indexu mora platiti HNS.

“Žalbeni razlozi HNS-a potpuno su neosnovani. HNS netočno i proizvoljno utvrđuje propise. Kao tijelo koje obavlja javnu službu dužni su dati potpune i pravovremene informacije o pitanjima iz svog djelokruga na način da su iste dostupne novinarima pod jednakim uvjetima, a tu obvezu je HNS povrijedio štetnim radnjama prema portalu Index i njegovim novinarima. Suprotno žalbenom stajalištu HNS-a, ovaj sud zaključuje da pobijana presuda ne sadrži nikakve nedostatke zbog kojih se navodno ne bi mogla ispitati njezina pravilnost i zakonitost, naprotiv – ista sadrži razloge o svim odlučnim činjenicama, izneseni razlozi su potpuno jasni i određeni”, stoji u presudi Županijskog suda u Varaždinu, kojom je prvi put u povijesti sudskim presudama pravomoćno riješeno da je HNS tijelo javne vlasti te da se protivno zakonu postavio kao privatna organizacija i proglasio svoje presice i utakmice “privatnim događajima”, a podatke o poslovanju “poslovnom tajnom”.Podsjetimo kako je uopće došlo do skandaloznog poteza Davora Šukera koji je zbog kritičkog izvještavanja o malverzacijama u hrvatskom nogometu uveo zabrane novinarima Indexa i reprezentaciju proglasio privatnim poslom.

HNS kao metu objavio fotografiju novinarke Indexa u dresu Hajduka, a novinaru Indexa oteo mobitel

U rujnu 2015. godine zaštitari tvrtke Sokol Marić, pod ugovorom s HNS-om, novinare Indexa Deu Redžić, Zvonimira Alača i Darija Dalmaciju su prvi put spriječili da uđu na press-konferenciju HNS-a, dok je predsjednik HNS-a Davor Šuker tom prilikom s leđa fizički napao Indexovog novinara Alača i iz ruke mu istrgnuo mobitel. Glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak urednici Indexa Dei Redžić kazao je da ne može ući na press-konferenciju jer je riječ o privatnom događaju koji organizira HNS, pozivajući se i na nepostojeće odredbe Ustava o “pozivanju na neprijateljstvo”, kako je okarakterizirao kritičko pisanje Indexa o njegovim šefovima.Od tog dana do donošenja prvostupanjske presude i privremene mjere vraćanja akreditacija i pristupa informacijama novinarima Indexa svi naši upiti HNS-u ostali su neodgovoreni te je svim djelatnicima i suradnicima Indexa zabranjen pristup svim utakmicama reprezentacije koje se igraju u Hrvatskoj i u inozemstvu te u sklopu velikih natjecanja. U nezabilježenom slučaju HNS je zabranio reporterima Indexa pristup njihovom radnom mjestu i tijekom utakmica Hrvatskog nogometnog kupa, koje organizira HNS, kao i ulaz na Skupštine Saveza.

Dva dana prije incidenta HNS je u potezu bez presedana na svom webu objavio priopćenje kojim novinarima Indexa zabranjuje dolazak na utakmice i treninge reprezentacije te ulazak u prostorije Saveza, a od igrača i njihovih obitelji traži da ne surađuju s Indexom. Pritom je poput mete objavljena privatna fotografija tadašnje urednice Index Sporta Dee Redžić u Hajdukovu dresu, snimljena tijekom proslave stogodišnjice kluba, kao i njezine privatne fotografije s bakljom u ruci. Takav potez HNS-a uslijedio je nakon što je Index podržao bojkot navijača protiv privatizacije hrvatske reprezentacije i Saveza, uz slogan “UZ HRVATSKU UVIJEK, UZ MAMIĆA NIKAD!” te navijački poziv reprezentativcima da dignu glas protiv samovolje čovjeka koji je danas osuđeni kriminalac i bjegunac od hrvatskog pravosuđa. Hajduk je bio jedini član HNS-a koji je tada otvoreno kritizirao potez HNS-a.

Osobe bliske vrhu Saveza iživljavale su se na Indexovim novinarima i pljuvale na njih
Glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak priznao je tijekom svjedočenja da je osobno i po prethodnim konzultacijama s predsjednikom Davorom Šukerom napisao sporno priopćenje o “zabrani pristupa reprezentaciji Dei Redžić, Dariju Dalmaciji, Arminu Hasanbegoviću, Saši Čobanovu, Zvonku Alaču, Ivanu Gojčeti i društvu” te ga opremio privatnim fotografijama Dee Redžić preuzetim s njezinog Facebooka, na kojima ona nosi Hajdukov dres prilikom proslave 100. godišnjice kluba na Poljudu.

Pacak je iskazao da je na konferenciji za medije u listopadu 2015. godine osobno tada prisutnom zaštitaru naglasio da novinarima portala Index nije dopušten ulazak, dok je na konferenciju bilo pozvano 80-ak redakcija, te da je nakon objavljenog priopćenja osobno izbrisao šifru za pristup medijskom centru novinarima portala Index.

Zbog zbacivanja s press-konferencija i utakmica reprezentacije te tvrdnji HNS-a da djeluju protiv nacionalnih interesa, novinari Indexa poniženi su među kolegama te su se našli na meti uvreda i dobacivanja iz navijačkih krugova, ali i od osoba bliskih vrhu nogometne organizacije, koje su za njima pljuvale, vikale im da su smeće i tjerale ih da napuste stadion, a u jednom slučaju i svečanost u organizaciji Hrvatskog olimpijskog odbora.

Više pročitajte OVDJE.

Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
1
Hagić
1
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime