Darko Miladin podnio kaznenu prijavu: “Ovo me vrijeđa, kao Hrvata i građanina”

U susjedstvu njegova hotela netko je izvjesio zastave nekoliko zemalja na kojima su grbovi izrezani u obliku kruga

Poduzetnik Darko Miladin, čija tvrtka “Lino” d.o.o. gradi hotel u Dioklecijanovoj ulici u Splitu, došao je u Prvu policijsku postaju kako bi prijavio nepoznatog počinitelja koji je na tiramolama u susjedstvu njegova hotela izvjesio zastave nekoliko zemalja na kojima su grbovi izrezani u obliku kruga, piše Slobodna Dalmacija.


– Točno je da sam podnio kaznenu prijavu zbog povrede ugleda Republike Hrvatske, jer me kao građanina ove zemlje vrijeđa da se oskvrnjuje nacionalni simbol moje zemlje i izvrgava ruglu. Zastave su izvješene u Dioklecijanovoj 1 odmah do mojeg objekta u izgradnji, i turisti koji tu prolaze također negoduju. Turisti tu prođu i dođu, ali ja to gledam iz sata u sat te sam odlučio podnijeti kaznenu prijavu u svoje ime, jer me kao Hrvata i građanina koji uredno plaća poreze ovoj državi, za koju sam uostalom i igrao, to vrijeđa. Igrao sam ja i u Švicarskoj i u Grčkoj i s Hajdukom sam obišao cijeli svijet, ali da se netko sprda s nacionalnom zastavom, to još nisam vidio ni doživio – rekao je Miladin.

Na konstataciju da je udruga “Adria Art Annale” javno obznanila da je to njezin performans i da je ova Miladinova prljava osveta za sve događaje i probleme s prostorom te udruge koji, po njihovu mišljenju, Miladin bespravno koristi, on je rekao:

– Ja sam prijavio nepoznatog počinitelja, a ne tu udrugu s kojom imam problema i čiji mi članovi već dva puta dolaze na gradilište i napadaju me. Policija treba utvrditi tko je to postavio i ima li tu elemenata kaznenog djela. Nije ovo nikakva osveta, nego mi to jednostavno smeta, kao i stotinama ljudi s kojima sam o ovome razgovarao i koji su to vidjeli., piše Slobodna Dalmacija.

Antej Jelenić, predsjednik AAA, rekao nam je da riječ o umjetničkom djelu, kakvo su već izlagali, u kojem koriste zastave Južne Koreje, Kenije, Britanije, BiH, Hrvatske, SAD-a, Njemačke i Španjolske.

– Rupa je simbol društvene krize koja podjednako pogađa sve dijelove svijeta i mogućnost nove organizacije društva koja se u tom procjepu otvara. Ona pokazuje da je nužno otvoriti prostor slobode u zastarjelim autoritarnim formama koje “obični građani” ne smiju dodirivati i nastaje kada je samo odabranima dopušteno da upravljaju svijetom. To je umjetnički rad, koji se kao takav može koristiti, bio je više puta do sada prikazivan, kod nas i u inozemstvu. Ova je prijava simbol licemjerja, jer ti kojima smetaju ove zastave nisu prijavljivali nikoga dok je zemlja pljačkana, a smeta im jedan običan performans. Zastave nećemo uklanjati jer ne vidim razloga za to – istaknuo je Jelenić, piše Slobodna Dalmacija.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0