Danas samo u Đakovu 13 pozitivnih, sestre iz vrtića negativne

"Nekoliko je uzoraka nejasno i moramo ići dalje u dodatna testiranja i 'hvatanje' kontakata"

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj posljednjih se nekoliko dana pogoršava – stručnjaci i dalje kažu da stanje nije alarmantno. Jučer smo imali 30 pozitivnih na koronavirus, od toga u Osječko-baranjskoj županiji 12. Žarište je samostan u Đakovu. Najnovije informacije u Studiju 4 HTV-a iznio je epidemiolog osječkog Zavoda za javno zdravstvo Karlo Kožul.


– Jučer smo uzeli preko 180 uzoraka i ukupno imamo 13 pozitivnih osoba na području Đakova. Nekoliko je uzoraka nejasno i moramo ići dalje u dodatna testiranja i ‘hvatanje’ kontakata. Svi kontakti potvrđenih oboljelih su pod nadzorom, kazao je Kožul. Dodao je kako se časne sestre u samostanu uredno pridržavaju samoizolacije i drže se svih pravila. Kožul smatra da će zaraza biti pod kontrolom. Zaraza je, dodao – najvjerojatnije stigla iz Kosova.

– Mislim da sestre koje rade u samostanskom vrtiću nisu bile pozitivne. I mislim da će situacija do sutra biti potpuno obrađena, smatra Kožul. Rekao je kako su u bolnici dvije sestre i dva bogoslova koji bi mogli razviti srednje simptome, jer imaju neke kronične bolesti. Uglavnom kod nikoga nema simptoma, kazao je.

– Zabrana posjeta domovima i bolnicama je najbolja mjera koja se može donijeti. Mlađi ljudi praktično prehodaju Covid, ali kod starijih osoba može biti koban. Moramo zaštititi bolesne, imunokompromitirane i starije, naglasio je. Osobama koje baš ne moraju ići liječniku, savjetovao je da ne idu. Puno se stvari, poput recepata – mogu riješiti putem moderne tehnologije, dodao je.

Jedina je prava zaštita – cjepivo

Rinovirus smo preskakali na fakultetu jer se smatralo da nije nešto specijalno, radi se o prehladi. Ova mutacija virusa pokazala nam je da je on puno opasniji i može napraviti teške posljedice. Sad će se obrađivati i proučavati na drugi način. Uspoređujemo ga s gripom, ali to nije tako. Mislimo da će biti drugi, treći val, ali to nije tako. Virus gripe se javlja u zimskim mjesecima, a ovaj virus kontinuirano djeluje i u ljetnim mjesecima, upozorio je Kožul. Jedina je prava zaštita – cjepivo, dodao je.

Naš “Štamparov” pristup nas je spasio, jedan je od najboljih u svijetu, naglasio je Kožul. Smatra kako zasad nema potrebe za rigoroznim mjerama, ali tu odluku ipak prepušta Stožeru civilne zaštite.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime