Preokupirani svojim životima često zaboravljamo na onu osobu koja na nas nikad ne zaboravlja – majku. Danas je Majčin dan i iako bi bilo lijepo da svi to malo češće radimo, bar danas bi se svi trebali potruditi i napraviti nešto lijepo za nju.

Današnji dan je savršena prilika da se sjetite svih onih trenutaka kada je vaša majka žrtvovala svoje vrijeme, novac, živce, oduzela nešto sebi, da bi omogućila vama. I svih onih trenutaka kada je strpljivo slušala vaše probleme, podržala vaše interese, ostvarila vaše želje i uvijek bila tu kada ste je trebali. Poklonite danas svojoj majci nešto lijepo, izvedite je na ručak, u šetnju ili joj priuštite jedan dan odmora od kućanskih obaveza.

Naravno, nema tog poklona ili riječi kojom bi u potpunosti mogli zahvaliti osobi koja je svoj život posvetila vama, ali majka je baš ona osoba koja će cijeniti i svaki mali pokušaj. Zato bar pokušajte i zapamtite, što god joj odlučili priuštiti na današnji dan, najbitnije je da zna da je cijenite i volite.

Kako je počelo obilježavanje Majčinog dana?

Obiježavanje Majčinog dana je počelo upravo kao sjećanje i zahvala jedne kćeri majci.

Amerikanka Ann Reeves Jarvis 1865. je pokrenula inicijativu kojom se trudila poboljšati higijenske uvjete za majke i djecu u Zapadnoj Virginiji. U lokalnoj crkvi organizirala je “Majčin radni klub”. Cilj im je bio skupiti novac za lijekove i pomoć za majke oboljele od tuberkuloze, podučavanje majki higijeni, bolja kontrola ispravnosti mlijeka za djecu i općenito emancipacija žena. Nakon njene smrti, njezina kći, Anna Jarvis, posvetila se održavanju ove tradicije. Zalagala se za oblježavanje Dana svih majki drugu nedjelju u svibnju, jer je tada umrla njezina majka.

Vijest o ovoj ideji proširila se po cijeloj Americi, a 1914. godine Američki kongres je drugu nedjelju u svibnju proglasio Majčinim danom i državnim blagdanom. Simbol ovog dana je bijeli karanfil, omiljeni cvijet začetnice ideje Anne Reeves Jarvis.

“Svrha majčinog dana jest probuditi uspavanu ljubav i zahvalnost prema ženama koje su nas rodile. Učiniti nas boljom djecom približavajući nas srcima naših dobrih majki. Dati majkama do znanja da ih cijenimo iako to baš ne pokazujemo često. Ako niste kod kuće, pišite majci, recite joj nekoliko lijepih riječi, pohvala i recite joj kako je volite.” Anna JarvisKomentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime