Na današnji dan počeo je opći napad na područje bivše Općine Dubrovnik. U sklopu programa „Da se ne zaboravi“ u četvrtak, 1. listopada 2020. godine polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća te prigodnim programom odat će se počast svim poginulim braniteljima i stradalim civilima u Domovinskom ratu i to po sljedećem rasporedu:

  • 9:00 sati – polaganje vijenaca kod Spomen križa na groblju Boninovo
  • 12:00 sati – polaganje vijenaca uz molitvu na Srđu
  • 18:00 sati – spuštanje vijenaca u more u znak sjećanja na poginule na moru (mul Petka – Gruž)
  • 19:00 sati – Sveta misa za sve poginule u Domovinskom ratu služit će se u Crkvi Male braće

Podsjetimo, opći napad započeo je u ranim jutarnjim satima. Već prvog dana Dubrovnik je ostao bez struje i vode, a želeći uspostaviti potpunu informativnu blokadu agresor je zrakoplovima raketirao zgradu Centra za obavješćivanje te repetitor i relej na Srđu, što je uzrokovalo prekid telefonskih i oštećenje radijskih veza.

‘I dok su se pred neusporedivo nadmoćnijim neprijateljem malobrojni branitelji postupno izvlačili, radi izvođenja obrane na užem prostoru, bezobzirno su razarani civilni objekti, a u požarima izazvanima djelovanjem agresora gorjele su tisuće hektara šume. S topovnjače jugo – mornarice 3. listopada zapaljen je nadaleko poznati ‘Arboretum’ u Trstenom. O težini napada svjedoči činjenica da je samo u prvom tjednu listopada bilo 100 ranjenih i 27 poginulih dubrovačkih branitelja i građana.

Neprijatelj je već u prvim okršajima doživio neočekivane poraze i gubitke od preko 150 poginulih i više stotina ranjenih, posebno na Čepikućama, Osojniku, Brgatu i u Prapratnu, gdje su bili raspoređeni pripadnici 1/116. ‘A’ bojne ZNG i Policijske uprave Dubrovnik. Mobilizacijom i prijemom dragovoljaca u sastav 116. brigade ZNG–a ustrojavaju se i popunjavaju prateće postrojbe. Početkom oružanih sukoba na dubrovačkom području, s pripadnicima Odreda Narodne zaštite i dragovoljcima, bilo je ukupno od 700 do 750 branitelja.’(iz feljtona Varine Jurica Turk)


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime