U spomen-parku na otoku Kornatu danas je obilježena 13. godišnjica stradanja dvanaestorice vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnoga.

U kapelici sv. Florijana za njih je održana služba riječi s odriješenjem koju je predvodio don Franjo Glasnović.

Molitvi su prisustvovale obitelji i prijatelji stradalih, kolege vatrogasci iz cijele Hrvatske te lokalni i državni dužnosnici koji su paljenjem svijeća odali počast stradalim vatrogascima.

Zajednički vijenac u ime Predsjednika RH, Predsjednika Hrvatskog sabora i Predsjednika Vlade RH položili su njihovi izaslanici: glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, saborska zastupnica Branka Juričev-Martinčev i savjetnik Predsjednika Dragan Lozančić.

U ime Šibensko-kninske županije stradalim vatrogascima počast je odao župan Goran Pauk, te izaslanstva gradova Šibenika i Vodica, općina Tisno i Murter-Kornati, izaslanstvo Ministarstva obrane, izaslanstva Hrvatske vatrogasne zajednice i Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije, te izaslanik Policijske uprave šibensko-kninske, koji su zapalili svijeće.

Obitelji i prijatelji stradalih vatrogasaca te sudionici komemoracije posjetili su potom poprište tragedije, 12 kamenih križeva izgrađenih prema projektu arhitekta Nikole Bašića.

Na današnji dan prije 13 godina u akciji gašenja požara na otoku Kornatu smrtno je stradalo 12 vatrogasaca. Šestorica su poginula na mjestu događaja, a šestorica su ubrzo preminula od posljedica teških opeklina.

Za tragično stradavanje 12 vatrogasaca sudilo se samo tadašnjem vatrogasnom zapovjedniku Javne vatrogasne postrojbe Šibenik Draženu Slavici koji je dvaput oslobođen optužbi. Na zadnju oslobađajuću presudu žalio se šibenski DORH koji predlaže da se predmet vrati na ponovno raspravljanje i odluku.

U jednoj od najvećih mirnodopskih nesreća u Republici Hrvatskoj, 30. kolovoza 2007. godine život su izgubili Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev-Mikulin.

Jedini vatrogasac koji je preživio ovu tragediju je Frane Lučić iz Tisnog.

https://www.dalmacijadanas.hr/wp-content/uploads/2019/08/kornatska_tragedija.jpgKomentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime