Splitsko-dalmatinska policija završila je kriminalističku istragu smrti talijanskog menadžera i trovanja još pet osoba na brodu kod Hvara. Zbog sumnje da su počinili kazneno djelo, uhićeni su vlasnik i kapetan broda, koji su danas privedeni pritvorskom nadzorniku.

A dvoje djece, koja su nakon tragedije primljena u splitski KBC, i dalje su kritično, rekla je voditeljica Zavoda za intenzivnu pedijatriju s postintenzivnom skrbi prim. doc. dr. sc. Branka Polić.

– Djeca su i dalje na respiratoru ali stabilnije nego što su bila ova dva dana. Respiratorna potpora je i dalje potrebna, životno su ugroženi sve dok ne budu mogli samostalno disati, objasnila je dr. Polić.

Troje odraslih talijanskih državljana je u dobrom stanju. Majka djece zadržana je na liječenju, a drugo dvoje je pušteno na kućnu njegu. Danas bi trebali obaviti dodatne pretrage, ali njihovo je stanje dobro, javlja HRT.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja i izvršenog očevida, utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su 23-godišnji hrvatski državljanin u svojstvu vlasnika motorne jahte i 27-godišnji hrvatski državljanin, u svojstvu kapetana broda, protivno pravilima struke, kao i izričitim tehničkim uputama u pogledu sigurnosti korištenja uređaja, 8. kolovoza ugradili benzinski generator-agregat sa zračnim hlađenjem u prostor strojarnice motorne jahte uslijed čijeg rada je došlo do istjecanja otrovnih plinova ugljičnog monoksida u prostor potpalublja broda, odnosno putničkih kabina i posljedično trovanja putnika.

– Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja na strani 23-godišnjeg hrvatskog državljanina i 27-godišnjeg hrvatskog državljanina utvrđeno je postojanje sumnje da su 8. kolovoza ove godine, suprotno pravilima struke i tehničkim uputama vezanima uz sigurnost aparata, u strojarnicu broda ugradili benzinski generator agregat uslijed čijeg rada je došlo do ispuštanja otrovnih plinova, rekla je Antonela Lolić, PU splitsko-dalmatinska.