Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

DALMATINSKO NEODRICANJE Uz pomoć ovog recepta sirnicu može napraviti svatko – efikasno i brzo, jednostavno, a najukusniji uskrsni kolač bit će na vašem stolu

[RECEPT] Ne traže dugo dizanje, a tijesto je toliko mekano da vam prilikom oblikovanja gotovo uopće ne treba dodatno brašno
MIRELLA MEIĆ / Foto: Igor Jakšić, privatni album16. travnja 2025. 07:03
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Prošle godine sam s vama, dragi čitatelji portala Dalmacija Danas, podijelila recept za sirnice koji su osmislile, tko zna prije koliko godina, časne sestre. Kao što sam i tada napisala, te vrijedne žene oduvijek su znale najbolje kuhati, šivati, pripremati najbolju dotu, pa je logično da su i njihove sirnice — fantastične.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

No, ove godine dijelim jedan recept koji sam pronašla na internetu, a koji bi, da je ostao u originalnom obliku, završio — u smeću. Naime, vrlo često se objavljuju recepti koji nisu provjereni i koje, očito, pišu oni koji s gastronomijom nemaju nikakve veze. Zato sam ja dodavala, oduzimala, prilagođavala i mjerila — i evo recepta koji je toliko jednostavan da ga može napraviti svatko. Od danas pravim samo ove! Ne traže dugo dizanje, a tijesto je toliko mekano da vam prilikom oblikovanja gotovo uopće ne treba dodatno brašno.

Sastojci:

  • 1 kg brašna

  • 3 jaja + 2 žumanjka

  • 25 dag šećera

  • 2 vanilin šećera

  • Naribane kore 2 naranče i 1 limuna

  • 1 kocka svježeg kvasca

  • 10 dag masti + 15 dag maslaca

  • 3 dl mlijeka + 1 dl mlijeka za pripremu kvasca

  • Prstohvat soli

  • 1 žlica kruškovca, nekoliko kapi arome sirnice i nekoliko kapi arome ruže (po želji)

Priprema:

  1. U manjoj posudi zagrijte 1 dl mlijeka, dodajte žličicu šećera i žličicu brašna, promiješajte i dodajte razmrvljeni kvasac. Ostavite da se diže na toplom mjestu.

  2. U veću posudu prosijte brašno, dodajte prstohvat soli i ostavite ga sa strane.

  3. U drugoj posudi miksajte 3 cijela jaja i 2 žumanjka dok ne postanu pjenasta. Dodajte šećer i vanilin šećer te nastavite miksati dok smjesa ne postane svijetla i glatka. Umiješajte korice naranče i limuna. Dodajte arome i kruškovac po želji.

  4. Na laganoj vatri rastopite maslac i mast.

  5. Smjesu od jaja ulijte u brašno i lagano izmiješajte. Potom postupno dodajte otopljenu masnoću uz neprekidno miješanje. Dodajte dignuti kvasac i sve dobro sjedinite. Zatim lagano dolijevajte ostatak toplog mlijeka, stalno miješajući. U početku koristim špatulu, a kad dodam sve sastojke, uključim kuhinjskog robota s nastavkom za tijesto. Štedite ruke!

  6. Tijesto ostavite da se diže na toplom, oko 2 do 2,5 sata, dok se ne udvostruči. Nakon toga tijesto premijesite i podijelite u četiri kugle. Ne lijepi se i mekano je kao duša — dovoljno je tek malo brašna dok ih oblikujete.

  7. Pećnicu zagrijte na 150 °C. Oblikovanim sirnicama, nakon što se još jednom dignu, zarežite tri dublja reza oštrim nožem. Pecite ih 40 minuta.

  8. U međuvremenu pripremite sirup: u pola decilitra vode rastopite jednu veliku žlicu šećera i dobro promiješajte.

  9. Nakon 40 minuta pečenja izvadite sirnice, premažite ih sirupom i pospite šećerom. Ja obavezno batom usitnim šećer u kocki, tako da dobijem sitne kristale. Vratite ih zatim u pećnicu na još 10 minuta.

  10. Nakon pečenja, izvadite ih i ostavite da se ohlade. I uživajte!

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
68
Haha
0
Nice
10
What?
1
Laž
1
Sad
1
Mad
2
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Rijetko tko zna da je antička nekropola pronađena u ovom splitskom kvartu, a još manje po kojem je svecu dobio ime
25
min
Rijetko tko zna da je antička nekropola pronađena u ovom splitskom kvartu, a još manje po kojem je svecu dobio ime
Kako to da su "lijeni" Dalmatinci zapravo – najbolji sportaši na svijetu?
49
min
Kako to da su "lijeni" Dalmatinci zapravo – najbolji sportaši na svijetu?
Žena zvala policiju jer ju brat zlostavlja, umro tijekom intervencije
2
sat
Žena zvala policiju jer ju brat zlostavlja, umro tijekom intervencije
Jeste li vidjeli ovu čaroliju u Kaštel Kambelovcu? Morate ovo posjetiti...
2
sat
Jeste li vidjeli ovu čaroliju u Kaštel Kambelovcu? Morate ovo posjetiti...
Pala je prosidba na koncertu Dalmatina u Kaštelima: Mladić kleknuo, a publika zapljeskala
2
sat
Pala je prosidba na koncertu Dalmatina u Kaštelima: Mladić kleknuo, a publika zapljeskala
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Krstulović Opara: "Jel vam sad jasno, gamadi?"
    Krstulović Opara: "Jel vam sad jasno, gamadi?"
    14. prosinca 2025. 18:01
  • Načelnik o ubojstvu: "Radi se o obitelji koja je imala četvero djece. Vratio se iz Njemačke, kupio djeci namještaj i evo..."
    Načelnik o ubojstvu: "Radi se o obitelji koja je imala četvero djece. Vratio se iz Njemačke, kupio djeci namještaj i evo..."
    14. prosinca 2025. 11:50
  • Pronađena mrtva žena, osumnjičeni počinio samoubojstvo
    Pronađena mrtva žena, osumnjičeni počinio samoubojstvo
    14. prosinca 2025. 07:19
  • POTVRĐEN SLUČAJ GUBE U SPLITU Evo koji su simptomi, kako se prenosi i liječi...
    POTVRĐEN SLUČAJ GUBE U SPLITU Evo koji su simptomi, kako se prenosi i liječi...
    14. prosinca 2025. 09:33
  • Maslinici i vinogradi na udaru države! Jeste li sigurni za svoj?
    Maslinici i vinogradi na udaru države! Jeste li sigurni za svoj?
    14. prosinca 2025. 19:15
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.