Još prošle sezone nije slutilo na dobro. MNK Split je nemilosrdno klizio prema drugoj ligi, pa je grad Split, koji je nekad imao pet prvoligaša skoro ostao bez ijednog. Jer, AFC Universitas je također plesao po rubu. Crni scenarij koji nismo željeli se ipak dogodio.

MNK Split, najtrofejniji hrvatski futsal klub u povijesti – 8 puta su osvojili prvenstvo i 10 puta kup, morali su u drugi razred hrvatskog malog nogometa. Bez novaca, bez sponzora, bez igrača tonuli su i u drugoj ligi sve dublje bez nade za povratak u život. Klub je bio pred gašenjem. A 2002. godine bio je treći klub u Europi. U Lisabonu se igrala prva završnica po modelu UEFE. Tada je pala i moćna Roma…

Odlučio klub podignuti iz pepela

Skoro 20 godina poslije klub je dotakao dno. A onda je proradio inat u onome tko je priču stvarao sa svojim najbližim suradnicima dva desetljeća. Ivo Zoković, dugogodišnji čelnik kluba, čovjek koji je za klub živio i radio, pronalazio sponzore i ljude koji su ga vodili do trofeja, odlučio je klub podignuti iz pepela. Najprije se vratio na predsjedničku funkciju, okupio momčad, gurnuo trenera Antuna Bačića u vatru, dodijelio Nikoli Tomičiću dužnost sportskog direktora, pronašao sponzora i došao na zanimljivu ideju – da napravi dres za prvu momčad na kojoj će biti potpisi onih koji klubu žele pomoći, koji ga podržavaju na povratku u elitu ili žele biti donatori. Tako su se na bijelom klupskom dresu našli potpisi izbornika Dalića, Ivana Rakitića, Dina Rađe, brojnih malonogometaša, bivših Hajdukovaca i sportaša poput Denija Lušića, sestara Zaninović, čak i glazbenika. Njih ukupno 70. Tako je predsjednik Zoković skupio određen novčani iznos, ali priča se tu nije zaustavila. Ima još dobrih ljudi koji žele pomoći, žele kupiti dres. Tako je Zoković odlučio dres predstaviti javnosti, tiskati potreban broj za slobodnu prodaju i na temelju te priče zakačiti i pokojeg jakog sponzora.

– Nisam mogao gledati kako klub tone. Zahvaljujemo tvrtki Tommy koja je posljednjih 7 godina bila sponzor kluba. U tom razdoblju smo osvojili dva puta Kup. Prije njih imali smo također jake sponzore koji su klub držali moćnim. MNK Split nije zaslužio tužnu sudbinu, imam plan kako ga vratiti u Prvu ligu – u dahu izgovara Zoković.

Priča ide dalje

U samo tri mjeseca od njegovog povratka klub je na dobrom putu, posložen u gotovo svim segmentima. Računi se plaćaju, ekipa igra dobro, evo ih u polufinalu Kupa, izbacili su Split i Alumnus. Rade se veliki planovi.

Koliko bi Vam novaca bilo dovoljno da se još ove sezone vratite u prvoligaško društvo?– Pola milijuna kuna.

Izgleda puno, možda i nije. Možda se vrate u Prvu ligu nakon ove sezone, možda tek 2022. godine. Ali klub neće umrijeti, to je sigurno. Plasman među četiri momčadi u Kupu je već fantastičan uspjeh, itekako vrijedan spomena. Priča ide dalje, sve će biti kao nekada, bar se tako sada čini.

Moja reakcija na članak je...
Vau
25
Haha
2
Hagić
0
Hmmm
2
Plač
1
Grrr
1
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime