Iza nas je prvi rujanski prodor koji je donio izraženu promjenu vremena. Istina, nismo iza ove promjene “uletjeli” u duge rukave, ali smo se oprostili od velikih vrućina, a u dijelu zemlje moguće i od vrućina općenito.

Najjači udari vjetra podno Velebita dosezali su 141 km/h, na Krčkom mostu 144 km/h. Lokalno je s prodorom palo više od 50 mm oborine, a temperature su u velikom dijelu zemlje za 10 stupnjeva niže nego jučer.

Prodor je najviše kiše u Dalmaciji donio pograničnom području s BiH, točnije podnožjima Dinare i Kamešnice. Tako su u Rudi pale 62 litre kiše po kvadratnom metru, gotovo koliko prosječno padne u cijelom rujnu. Prema podacima mreže Pljusak.com, 39 litara palo je u Omišu, 34 litre u Brodarici kod Šibenika, 27 litara na Prviću, 26 litara u Poljicima kod Marine i Zakučcu, 25 litara u Starom Gradu na Hvaru i Trilju, 23 litre u Sinju itd. Na splitskom području najviše je palo u Solinu, 20 litara, a u samom Splitu 10 litara.

Nakon dugo vremena u Dalmaciji nije bilo postaje koja je zabilježila vruć dan, a u dijelu Zagore i najviše dnevne temperature zraka bile su ispod 20°C. U utorak navečer najniža temperatura zraka izmjerena je na Velikoj Duvjakuši na Dinari, samo 6 Celzijevih stupnjeva.

Što dalje?

Srijeda i četvrtak donose pretežno sunčano vrijeme, danju ponovno toplije, pa će lokalno biti i do 30°C. Ipak, noći će biti neusporedivo svježije nego u razdoblju prije prodora. Neće zatopliti zadugo, već u petak stiže novi prodor kao uvod u, čini se, dugotrajnije vrlo nestabilno i relativno svježe razdoblje primjereno prijelaznom razdoblju ljeta u ranu jesen.

Sljedećih 10 dana, nema sumnje, u dijelovima zemlje past će lokalno i stotinjak litara kiše po kvadratnom metru.

Bura je krajem dana djelomično rastjerala oblake, što je diljem Dalmacije rezultiralo lijepim bojama sutona.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime