Za nama je jedan od najtoplijih dana dosadašnjeg tijeka ljeta. Podsjetimo, krajem lipnja pali su temperaturni rekordi u Dubrovniku, Zadru i Hvaru, a u srpnju izraženih vrućina nije bilo. Posljednjih nekoliko dana počelo je izraženo zatopljenje zbog pritjecanja izrazito tople zračne mase s juga, podrijetlom s područja sjeverne Afrike. Zbog toga su neki dijelovi Dalmacije danas prvi put ove godine zabilježili temperaturu zraka do čak 40 Celzijevih stupnjeva, a slično je bilo u susjednoj Hercegovini.

Tako je danas u Kninu službeno izmjereno 40°C, a ista vrijednost je izmjerena u Vidu kraj Metkovića i Hrvaca, na tamošnjim privatnim automatskim meteorološkim postajama. Najtopliji dan dosadašnjeg dijela godine dogodio se i u okolici Splita. Solin i Žrnovnica su poslijepodne mjerili čak 39°C.

Današnje najviše dnevne temperature zraka (Pljusak.com)

Visoke temperature zraka danas je bilo vrlo teško podnijeti zbog visoke koncentracije vlage u zraku. Primjerice, u Splitu je u 14 sati bilo 35°C uz vlagu od 40 posto, što daje osjet ugode, odnosno indeks topline (humidex) od čak 42°C. Kaštel Štafilić je u 15 sati mjerio 36,4°C uz 36 posto vlage što daje osjet ugode od 44°C. Što reći na Mostar koji je imao 40°C uz 37 posto vlage, pa je osjet ugode bio 51°C.

Posljednji put ovako izražen osjet ugode imali smo 11. kolovoza 2017. nakon ekstremno tople noći u kojoj se temperatura zraka nije spuštala ispod 30,2°C. Sada nas od takvog scenarija “spašava” tek 2 do 3°C svježije more u odnosu na ljeto 2017.

O tome koliko je vruće svjedoče podaci o izmjerenim temperaturama zraka u najvišim hrvatskim planinama. Primjerice, na Velikoj Duvjakuši na Dinari na 1632 metra nadmorske visine danas je izmjereno 26,2°C, a na najvišem biokovskom vrhu Svetom Juri bilo je čak 27,4°C.

Upravo je zbog vala vrućina DHMZ izdao crveni stupanj upozorenja za cijeli Jadran, a još malo izraženije vrućine očekuju nas sljedeća dva dana. Nakon toga počet će slabo izraženo osvježenje. Detaljniju tjednu prognozu vremena možete pročitati u ponedjeljak ujutro na našem portalu.

Očekivane temperature zraka u ponedjeljak u 18 sati na 1500 metara nadmorske visine: