CRNI SCENARIJ ZA TURIZAM Do kraja godine očekuje se pad u dolascima do 78 posto

Europa je do kraja travnja zabilježila pad od 44 posto u dolascima. UNWTO apelira na hitno donošenje mjera

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) objavila je nove podatke o utjecaju pandemije virusa COVID-19 na turistički sektor.


Iako se očekivalo da će travanj biti jedno od najprometnijih doba godine zbog uskrsnih blagdana, skoro globalno uvođenje ograničenja putovanja dovelo je do pada od 97 posto u međunarodnim turističkim dolascima. U ožujku je zabilježen pad od 55 posto. Između siječnja i travnja 2020., međunarodni turistički dolasci smanjeni su za 44 posto, što je rezultiralo gubitkom od oko 195 milijardi USD u međunarodnim primanjima od turizma.

Foto: UNWTO

Sektor se počinje pokretati, UNWTO apelira na hitnu zaštitu radnih mjesta

Nakon višemjesečnih neviđenih poremećaja, Svjetski barometar za turizam UNWTO-a izvjestio je da se sektor počinje ponovno pokretati u nekim područjima, ponajviše na odredištima sjeverne hemisfere. Istodobno, u većini svjetskih destinacija na snazi ​​su ograničenja putovanja, a turizam je i dalje jedan od najgore pogođenih sektora.

Upravo iz tog razloga UNWTO je ponovio svoj poziv vladama i međunarodnim organizacijama na snažnu podršku sektoru radi zaštite radnih mjesta i tvrtki, jer , kažu, to je okosnica gospodarstva brojnih država i ‘životna linija’ milijunima građana.

– Nagli i masivni pad broja turista prijeti radnim mjestima i ekonomiji, stoga je od vitalne važnosti da ponovno pokretanje turizma postane prioritet i da se njime upravlja odgovorno, štiteći one najugroženije, ujedno brinući o zdravlju i sigurnosti. Dok se turizam kao sektor ne pokrene, pozivamo na snažnu podršku radi zaštite radnih mjesta i poduzeća. Pozdravljamo korake koje poduzimaju Europska unija i pojedine zemlje, uključujući Francusku i Španjolsku, kako bi ekonomski poduprli turizam i izgradili temelje za oporavak – kazao je glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili.

Postepeno ukidanje ograničenja u nekim zemljama, zajedno sa stvaranjem putnih koridora, nastavkom nekih međunarodnih letova i poboljšanim protokolima o sigurnosti i higijeni, neke su od mjera koje uvode države za ponovno pokretanje turizma.


Najteže stradali Azija i Tihi ocean, slijedi Europa

Na regionalnoj razini Azija i Tihi ocean bili su prvi na udaru pandemije i najteže pogođeni između siječnja i travnja, a dolasci turista su u tom razdoblju smanjeni za 51 posto. Europa je zabilježila drugi najveći pad, s padom od 44 posto u istom razdoblju, a slijede Bliski Istok s padom od 40 posto, Amerika 36 posto i Afrika s 35 posto manje dolazaka.

Početkom svibnja UNWTO je odredio tri moguća scenarija za turistički sektor u 2020. godini, koji ukazuju na potencijalni pad ukupnog broja međunarodnih turista od 58 do 78 posto, ovisno o ukidanju ograničenja putovanja. Od sredine svibnja brojne destinacije najavile su mjere za ponovno pokretanje turizma, koje uključuju uvođenje poboljšanih mjera sigurnosti i higijene te politika usmjerenih na promicanje domaćeg turizma.Foto: UNWTO
Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

1 KOMENTAR

  1. “Turizam je i dalje jedan od najgore pogodjenih sektora…” ostavimo komentare o drugim zemljama, mnoge zemlje su pametnije od RH i pokusavaju na svaki nacin izvuci i mali dio za svoje drzave!A sto radi RH? kada mislite pokrenuti sezonu ljetnog turizma od koje prezivljava cijela drzava!!Da li ste svjesni imate jos “bijednu i jadnu ponudu od dva mjeseca”, ako se sada ne probudite, unistili ste cijelu drzavu koje je vec unistena! Dajte se vec jednom pameti, ne razmisljajte samo o izborima, vec kako ce prezivjeti Vasi Hr gradjani!!!

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime