Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić gostovao je u RTL-u Danas.

Prateći hrvatsko gospodarstvo iz svih aspekata Agencija Standard & Poor’s potvrdila je kreditni rejting na BBB minus, ali i stabilne izglede za buduća kretanja unatoč procijenjenom padu BDP-a od 8%.

– Trend je dobar i to je potvrdio i S&P i lijepo je čuti da su makroekonomske mjere Vlade u prošlim godinama, naravno, i kriza koja nas je pogodila, u nekoj kombinaciji rezultairali time da ova agencija ne mijenja naš rejting – kazao je.

Dodao je da je to plod konzistentne makroekonomske politike koju su vodili proteklih godina te s druge strane i političke stabilnosti koju su kreirali.

– Zapravo, činjenice da smo i tijekom izbornog razdoblja išli s jasnim mjerama, mjerama očuvanja radnih mjesta s jedne strane, a s druge strane mjerama za očuvanje likvidnosti gospodarstva. Pad BDP-a unatoč jako velikom udjelu turizma u našem BDP-u manji je nego se projiciralo i naš izlazak i krize, odnosno dolazak na razinu 2019. godine je, prema projekcijama, dogodit će se nešto ranije – rekao je Ćorić.

– U narednom razdoblju nas očekuje kontinuirana opservacija trendova u gospodarstvu i sigurni smo da ćemo adekvatno odgovoriti, ako bude potrebe – rekao je.“Milanovića savjetnici nisu dobro brifirali”

Na konstataciju predsjednika Zorana Milanovića da su procjene agencija zastarjele, Ćorić je kazao da ga “njegovi ekonomski savjetnici nisu dobro brifirali”.

– Procjene rejting agencija ne odnose se samo na kamatne stope i na jeftin novac na koji se on refereirao nego i na adekvatnost neke zemlje za poslovanje i u konačnici na ukupnost ekonomskih odnosa u nekoj zemlji. Zbog toga procjene rejting agencija su itekako relevantne za sve potencijalne ulagače u Hrvatsku – kazao je i dodao da očekuju da će sljedeća godina Hrvatskoj donijeti ekonomski oporavak i aktivnost Vlade usmjerenu na povlačnje novca iz EU fondova.

– Sve to u smjeru što je moguće veće aktivacije hrvatskog gospodarstva i izgradnje njegove konkurentnosti – kazao je.

“Korupcija je boljka većine sustava”

Na pitanje o dvije afere u samo nekoliko mjeseci koje HDZ-u ne idu u prilog Ćorić je kazao da je “korupcija boljka većine sustava”.

– Korupcija je nešto protiv čega se kontinuirano treba boriti i siguran sam da će, u konačnici, zakonskim izmjenama koje je najavio ministar Malenica, odnosno prije svega novima akcijskim planom i strategijom borbe protiv korupcije prije svega napraviti pomaci u tom smjeru – kazao je.

Na pitanje što će napraviti da se spriječe ovakve afere Ćorić je rekao da je transprantnost pretpostavka boljeg i racionalnijeg trošenja proračunskih novaca.

– Teško je u kratkom roku učiniti da sustav bude transparentan, no na tome se treba raditi – rekao je i da državna uprava i veća poduzeća moraju predočiti svoje stavke javnosti.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime