Članica Glasa poduzetnika: Restorani izdaju hranu za van, a kafići ne mogu kavu

- Danas smo pisali vladi da treba tu diskriminaciju što prije ispraviti - rekla je Stamać


Maruša Stamać iz udruge Glas poduzetnika komentirala u kakvoj je situaciji poduzetništvo u Hrvatskoj u vrijeme koronakrize, a navela je i što očekuju od vlade u slučaju da ne dođe do popuštanja mjera, javlja N1.


‘Jedna od mjera koju je donijela vlada je nadoknada fiksnih troškova, no oni nadoknađuju te fiksne troškove prema plaćenim računima. Trenutno je prijavljeno samo 119 poduzetnika, odnosno 119 poslovnih subjekata je prijavilo svoje fiksne troškove za 12. mjesec, a ne 20-ak tisuća koliko je bilo očekivano. To je iz razloga jer oni naprosto nemaju novaca da bi prvo platili te račune i onda ih predali za nadoknadu. I taj dio je bio pogrešno postavljen’, rekla je Stamać.

U nedjelju se održava sastanak Stožera i ministara na kojemu će se raspravljati o daljnjim koracima, a Stamać se nada da će se neke mjere popustiti.

‘Bilo kakvo popuštanje mjera olakšalo bi situaciju poduzetnicima. Svjesni smo epidemiološke situaciji, svjesni smo toga što rade druge države u EU, ali prema brojkama naša situacija se čini bolja, povoljnija tako da bi za nas bilo logično neko otpuštanje mjera’, rekla je u Dnevniku N1.

Dodaje da je šteta što su teretane zatvorene jer su mnogim građanima one nužne za zdravlje.

‘Restorani mogu izdavati hranu za van, a kafići ne mogu kavu za van. Tu je došlo do diskriminacije. Danas smo pisali vladi da treba tu diskriminaciju što prije ispraviti’, rekla je Stamać i dodala:‘Ljudi su u neizvjesnosti. Mi smo svjesni zdravstvene situacije, ali moramo misliti i na niz poduzetnika i njihovih zaposlenika koji doista ne znaju što će biti sutra, kako će kupiti kruh, a kamo li što drugo’.

Ako se mjere uskoro ne popuste, Stamać očekuje dodatnu pomoć od vlade. Dodala je da mjere za očuvanja radnih mjesta nisu dostatne te da su one pomoć radnicima, ali ne i poduzetnicama.‘Ako će potrajati bilo kakvo zatvaranje onda doista očekujemo od vlade jedan novi set mjera, upumpavanje sredstava kako bi te tvrtke preživjele. Malo i srednje poduzetništvo koje je najugroženije u ovoj koronakrizi uplaćuje veliku količinu sredstava u hrvatski proračun. ta količina je ekvivalent svim plaćama u javnoj upravi. Ne govorimo o malim svotama novca’, kazala je Stamać.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime