•   
  •   

Za vrijeme jučerašnje ekološke akcije “Zelena čistka” na rijeci Žrnovnici, u kojoj su brojni volonteri očistili ovu podmosorsku rijeku i njen okoliš u cijeloj dužini, ronioci koji su sudjelovali u akciji naišli su na zanimljiv prizor.

Nedaleko od prostora konjičke udruge Dalmacija Equino, na jednoj grani na obali rijeke naišli na preko metar dugu zmiju. Jedan od ronilaca je dobar poznavatelj zmijskih vrsta, pa razloga za paniku nije bilo jer se radi o zmiji ribarici (lat. Natrix tessellata).

Ova vrsta živi gotovo svugdje gdje ima vode. Prosječno naraste oko 100 cm, ali najveći primjerci znaju narasti do metar i pol. Ribarica ima okrugle oči, manju, pomalo šiljastu glavu. Boja tijela varira od smeđe, žute, sive, zelenkaste, odnosno kombinacije svih prethodno navedenih boja spojenih u određenu nijansu. Prekrivena je pravilno raspoređenim, tamnijim četvrtastim uzorcima „pjegama“, koje ne moraju baš uvijek biti jako naglašene i vidljive, iako u pravilu jesu. Nije otrovna i u pravilu bježi od ljudi. Ako se iz nekog razloga osjeti ugroženom, tada se sklupča.

U većini slučajeva se hrani ribom, ali na “jelovniku” joj se zna naći i pokoji vodozemac. Lovi pod vodom gdje se zna zadržati i do čitava dva sata. Doslovno se uglavi između nekakvog kamenja ili granja iz kojeg joj viri glava i manji dio tijela te paluca jezikom.  •   
  •   

Komentiraj

Napišite komentar

* Obvezno potvrditi GDPR

*

Slažem se

Upišite svoje ime