Cijeli Mosor nakon kiše miriše od cvijeća: Jeste ikad posjetili Debelo brdo, najzapadniji vrh sa čarobnim pogledom

Debelo brdo je najzapadniji istaknuti vrh na Mosoru i, zahvaljujući položaju, jedan od najljepših vidikovaca na toj planini

Nakon kišnog i gotovo jesenskog petka, dani vikenda podarili su nam obilje sunca i topline. Mnogi su vikend proveli u prirodi, a mi vas u današnjoj reportaži vodimo na Mosor, točnije na njegov najzapadniji istaknuti vrh – Debelo brdo.


Odabrali smo jednu od mogućih staza, i to onu od Gornjeg Sitnog prema lugarnici, a neposredno prije lugarnice staza skreće na sjeverozapad prema Debelom brdu. Debelo brdo je najzapadniji istaknuti vrh na Mosoru i, zahvaljujući položaju, jedan od najljepših vidikovaca na toj planini. Sam vrh je kamenit bez istaknute vršne točke.

3 i pol sata planinarenja

Kako je ovo proljeće posvuda vladala suša, pa tako i na Mosoru, zadnje dvije kiše posljednjih desetak dana zaslužne su da su livade procvale kao da je sredina, a ne sam kraj proljeća. Sve to planinarenju daje poseban doživljaj. Od Gornjeg Sitnog do Debelog brda staza je dugačka oko 6 i pol kilometara, a može se svladati za oko 3 i pol sata ne pretjerano zahtjevnog planinarenja.

Vrh je označen drvenim križem i natpisom na kamenu s istaknutom nadmorskom visinom od 1044 metra iznad mora. Žig je ugrađen na vanjski dio upisne kutije. S vrha je najljepši pogled na Split i Kaštela, srednjodalmatinske otoke, ogroman dio Zagore i planina južne BiH, a ovo je vjerojatno jedini mosorski vrh s kojeg se vidi more šibenskog područja.

Ima vlastiti izvor

Područje Debelog brda jedno je od rijetkih preostalih na kojemu dominira zasad crnobora, što mu daje poseban ugođaj. Tu se nalazi i prirodni fenomen, izvor pitke vode neposredno ispod vrha – voda živica. Nije posebno izdašan, ali ne presuši niti za najjačih suša, što je korisna informacija za planinare.

Debelo brdo je podosta udaljeno od glavnih prometnica pa zahtijeva višesatne prilaze. Najkraći je prilaz iz Klisa (Klis Grlo) po trasi Solinskog planinarskog puta, no na tom putu treba savladati veliku visinsku razliku. Iako su prilazi preko nje duži, dobro je uporište za uspon na Debelo brdo planinarska kuća “Lugarnica” o kojoj se brine naše planinarsko društvo. Do “Lugarnice” se najjednostavnije dolazi iz Sitna Gornjeg (na tom putu savladava se najmanja visinska razlika). Od “Lugarnice” do Debelog brda treba oko 2 sata hoda, ali put nije težak jer nema strmih uspona. Posjet Debelom brdu i “Lugarnici” može se jednostavno povezati s usponom na vrh Ljubljan koji je također KT HPO-a.


Za blagdan Tri kralja 6. siječnja već tradicionalno dugi niz godina Stanica planinarskih vodiča Split organizira uspon na Debelo brdo, a događaj se neformalno zove “planinarska Nova godina”.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime