Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Četvrte nedjelje Gastroadventa prenesena poruka o važnosti pršuta i začinskog bilja

Gastroadvent specifična je manifestacija koja se i ove godine održava u sklopu Adventa u Splitu
D.D. / Foto: D.D.19. prosinca 2021. 15:59
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Pod sloganom „kliknimo na gastro“, građani su danas imali priliku pratiti preko interneta četvrtu nedjelju Gastroadventa u Splitu, a događaj je i dalje dostupan na poveznici. U restoranu Chops Grill, gdje se događaj održao, novinari radio postaja zapalili su četvrtu svijeću na gastroadventskom vijencu kojeg je izradila splitska umjetnica Tonka Alujević, a sudionici posljednjeg ovogodišnjeg izdanja Gastroadventa ukazali na važnost pršuta i začinskog bilja u mediteranskoj prehrani.

Na četvrtom Gastroadventu, uz novinare radio postaja, sudjelovali su Matea Dorčić pročelnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo SDŽ koja se prisutnima obratila u ime Blaženka Bobana, župana Splitsko-dalmatinske županije. Također, među sudionicima bila je Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice grada Splita, Mate Paštar iz županijske razvojne agencije RERE, voditeljica Chops Grilla, Jasmina Kruščić, te glavni kuhar Chops Grill restorana, Ivan Nikolić, a Salvador Mandarić obratio se nazočnima u ime Rizman vinarije. Program je vodila Mariola Milardović Perić.

Puno smo pričali o hrani, o adventu, kliknuli smo na advent, gastronomiju, kulturu i igru te u konačnici došli do četvrte adventske svijeće. Kao što i posljednja svijeća simbolizira radost tako smo i mi svi ovdje radosni što smo se okupili. Zahvalila bih prije svega svim domaćinima koji su nas kroz čitav ovogodišnji Advent ugostili i pomogli prezentirati blagodati naše mediteranske  prehrane. Također velika čestitka ide samoj autorici ovog događanja, Olji Martinić koja nam je omogućila da već nekoliko godina uspješno plovimo kroz Gastroadvent i uveseljavamo naše sugrađane, izjavila je Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice Grada Splita i poželjela svima dobrodošlicu na paljenje posljednje adventske svijeće.

Gastroadvent u Splitu, inače, već 11 godina zaredom organizira i vodi dijetetičarka i nutricionistica Olja Martinić sa svojim suradnicima, a partneri na projektu su Splitsko-dalmatinska županija, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, Grad Split i Turistička zajednica grada Splita koji ulažu velike napore u pozicioniranje destinacije kao neizostavne u mediteranskoj prehrani. Hrvatska gospodarska komora i Javna ustanova RERA također su podržali manifestaciju, a posebni partneri na projektu su Scala d.o.o. i vinarija Kairos.

Gastroadventski stol na temu pršuta i začinskog bilja, zajedno sa svojim timom osmislio je i pripremio glavni kuhar Chops Grill restorana Ivan Nikolić, sous chef Toma Tripalo te pastry chef Filipa Jurčević. Sudionici su tako imali priliku degustirati fritule s pršutom, bomboline, klasične hladne plate od pršuta i sira s domaćim džemom od smokava i ukiseljenim povrćem, voće umotano u pršut, zapečeno i posluženo s burrata mozzarellom, domaće žrnovske makarune s pršutom i tartufima, komade bifteka na ražnjiću s pršutom i šljivama te grdobinu s pršutom. Od slastica su poslužili čokoladnu tortu i bakin kolač s malinama i bademima, a gastronomske zalogaje pratila su Rizman vina.

Za današnji Gastroadventski stol, moji kolege i ja pripremili smo nešto potpuno novo. Poigrali smo se okusima i klasičan dalmatinski proizvod , pršut, spojili s brojnim drugim sastojcima. Pršut je zaista jaka namirnica koja, upravo zato što posjeduje određenu moć, može podići okus namirnica s kojima se kombinira. Danas u ponudi zaista ima zanimljivih kombinacija namirnica i ponosan sam na svoj tim jer smo zaista dali sve od sebe kako bismo građanima spojili nespojivo, rekao je glavni kuhar restorana Chops Grill, Ivan Nikolić.

Gastroadvent specifična je manifestacija koja se i ove godine održava u sklopu Adventa u Splitu. Posebnost ovogodišnjeg izdanja krije se u sloganu „Kliknimo na Advent” kojime se poziva posjetitelje da uživo „kliknu”, primjerice, na ugostiteljsku ponudu ili pak zabavan glazbeni program. Osim sadržaja uživo, dio programa prilagođen je digitalnim kanalima kako bi baš svatko, bez obzira na to gdje se nalazi, mogao vidjeti sadržaj koji ga zanima. „Kliknimo na gastro“, „Kliknimo na kulturu“ i „Kliknimo na igru“, tri su glavna smjera putem kojih svatko može pronaći ono što ga najviše zanima. Četvrtu nedjelju Gastroadventa zainteresirani mogli su pratiti preko internet, točnije na Youtube kanalu Visit Split.

Sve novosti dostupne su putem web stranice Turističke zajednice grada Splita, Instagrama, Facebooka i Twitter profila te YouTube kanala.

alijana-vuksic
GALERIJA
Kliknite za pregled
Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Dolazak Svetog Nikole u Kaštel Sućurac uz obilje pjesme, veselja i dobre hrane
6
min
Dolazak Svetog Nikole u Kaštel Sućurac uz obilje pjesme, veselja i dobre hrane
Puljak organizira predavanje o umjetnoj inteligenciji: "Hoćemo li uskoro stvoriti superinteligenciju?"
13
min
Puljak organizira predavanje o umjetnoj inteligenciji: "Hoćemo li uskoro stvoriti superinteligenciju?"
Kalendar radova u masliniku u prosincu
24
min
Kalendar radova u masliniku u prosincu
82 godine od dana kada je Kaštel Sućurac zavijen u crno
35
min
82 godine od dana kada je Kaštel Sućurac zavijen u crno
Grad Split udrugama za izvanškolske programe dao 65.000 eura. Pogledajte tko je dobio najviše
40
min
Grad Split udrugama za izvanškolske programe dao 65.000 eura. Pogledajte tko je dobio najviše
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    5. prosinca 2025. 01:49
  • 'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    4. prosinca 2025. 18:31
  • Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    4. prosinca 2025. 21:16
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.