Četiri mjeseca nakon ‘incidenta’ u Vrančićevoj otkrili smo kakva je sudbina dječjih igrališta

Evo što se događa s igralištem u Vrančićevoj u posljednje vrijeme

– Imali smo sastanak prije nekih mjesec dana sa svim relevantnim osobama na čelu sa županom i postigli smo vrlo konstruktivan dogovor. Ukratko, nakon lokalnih izbora krećemo u realizaciju projekta kako ne bi izazvali nekakve potpuno nepotrebne sumnje da se nešto radi ‘na brzinu’ ili mimo pravila, prije izbora…


U međuvremenu su sportska igrališta dostupna djeci za igru, to nikad nije bilo sporno – komentirao je za nas trenutno stanje u Vrančićevoj ulici Dalibor Ćorić, vlasnik nekretnine uz Ulicu Bruna Bušića, zemljišta koje je (neočekivano) izazvalo reakcije građana te medija početkom studenog prošle godine.

Što se događalo u Vrančićevoj?

Što se zapravo dogodilo? Prije nešto više od četiri mjeseca, radnici su krenuli ograđivati parcelu južno od zgrada u Vrančićevoj, koja uključuje makadamski parking uz Bušićevu te najveći dio igrališta prema istoku. Ta nekretnina, u Ćorićevom vlasništvu već nekoliko godina, završava na otprilike trećini malonogometnog igrališta na istoku cijelog kompleksa (prema Tommyju), dok su preostale dvije trećine u vlasništvu Klesarske škole Pučišća, Muškog đačkog doma i Graditeljsko – geodetske škole Split, dakle Županije kao osnivača. Takva je situacija po pitanju vlasništva koje je u pravnoj državi svetinja – problem je zapravo ispao zbog manjka komunikacije između investitora i institucija, barem je tako bilo do prije nekoliko mjeseci, no čini se da je dogovor, zasad usmeni, ipak postignut na zadovoljstvo svih uključenih strana.

Tada su nam predstavnici investitora kazali kako nitko od odgovornih gotovo dvije godine nije imao vremena s njima sjesti za stol pa je ograđivanje imovine bio krajnji potez kako bi ‘privukli pažnju’ na situaciju oko ovog projekta. Sensa građenje, Ćorićeva tvrtka, je naime ponudila Županiji javno-privatno partnerstvo na cijelom obuhvatu budućeg projekta na sljedeći način: u obuhvat ulazi čestica u vlasništvu škola, a investitor će u sklopu izgradnje svog poslovnog centra na dvije etaže (suvremene zdravstvene klinike, banke) napraviti dvije etaže parkinga od kojih bi jedna bila u javnoj upotrebi s ukupno više od 250 parkirnih mjesta te jedno dječje i jedno polivalentno igralište za košarku i nogomet na terasi istočnog dijela objekta…


– Kad prođu izbori te kad formaliziramo dogovor u pismenoj formi, možemo krenuti u realizaciju cijelog projekta. Poanta je da ne želim volumenizirati prostor niti na toj lokaciji graditi nekakva golema zdanja nego položeni poslovni objekt. Također ne želim oduzeti djeci prostor za igru, već dogovorom riješiti situaciju, pa ja živim u ovom gradu, kao i moja obitelj! Inače bi mi bilo najlakše graditi u granicama mog vlasništva, građevinskog zemljišta na kojem je važećim GUP-om predviđena stambeno-poslovna i rekreacijska zona. Ili jednostavno prodati cijelu parcelu zainteresiranima… A školama će onda ostati u vlasništvu njihov komad zemljišta koji nije dovoljno velik za normalno igralište – kaže nam Ćorić.Naglasio je kako je intervencija u studenom bila pokušaj da se skrene pozornost odgovornih na stanje u Vrančićevoj kako bi se reagiralo na vrijeme. – Već postoje slični projekti u Splitu poput škole na Pazdigradu ili na Kampusu. Mi možemo pričekati, najbitnije nam je da smo postigli jedan pošteni dogovor sa svim uključenima i da nitko nije zakinut – zaključio je vlasnik zemljišta.

Moja reakcija na članak je...
Vau
8
Haha
1
Hagić
0
Hmmm
4
Plač
1
Grrr
13
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime