U ponedjeljak je u Hrvatskoj 181 novi slučaj zaraze koronavirusom. Dan ranije bio je drugi najgori od početka epidemije te je zabilježeno 508 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Nacionalni stožer predstavio je nove preporuke.

“Brojevi novozaraženih koronavirusom se povećavaju. Današnju brojku 181 novozaraženi, ne bih ocijenio potpuno realnom jer znamo da su se testiranja pordovodila u nedjelju kad se najmanje testira. Generalno se slažemo da ne možemo biti zadovoljni epidemiološkom situacijom u Hrvatskoj”, rekao je ministar Davor Božinović, javlja Dnevnik.hr.

Ponovio je da su mjere poput higijene ruku i nosa te distanca i nošenje maske nužne.

“Velik dio građana je to prihvatio, ali dio građana to ne čini. Odlukama koje će danas biti donešene propisali smo načine za sva okupljanja preko 50 ljudi, a koje nisu obuhvaćane preporukama koje je dao HZJZ. Odnose se na profesionalne, umjetničke programe, sportska natjecanja, izložbe, svadbene svečanosti, pogrebe, karmine”, rekao je ministar.

Kazao je da će organizatori najkasnije pet dana prije odražavanja nekog događaja tražiti suglasnost nadležnog stožera putem emaila ili na 112 i procjena za održavanje istog će biti donesena u roku od 48 sati.“Oni događaji za koje se odbije suglasnost Stožera ne smiju se održati”, naglasio je ministar Božinović te nabrojio gdje se sve i u kojim uvjetima moraju nositi zaštitne maske.

“Ovim odlukama smatramo da možemo postići da se smanji prijenos infekcije s osobe na osobu, ali i izbjegavanje zatvaranja bilo koje djetnosti ili socijalne aktivnosti. Može se i u epidemiji organizirati život, ali to se neće dogoditi ako svatko od nas ne podnese malu žrtvu vlastitog komoditeta. Ne možemo znati ni koliko će se ljudi zaraziti niti koliko će ovo trajati, ali možemo smanjiti broj novozaraženih”, rekao je Božinović.

“Niz mjera za rad ugostitelja je donesen, ali njih ćemo predstaviti sutra”, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

“Nova preporuka je za nošenja maski za lice, koja vrijedi od danas” kazao je Capak dodavši kako nošenje maski nije obveza. Što se tiče maski na otvorenom, preporuča se da se nose i vani tamo gdje nije moguće držati razmak, naglasio je.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je broj hospitaliziranih najbolji pokazatelj za razmjer epidemije te rekao da postoji plan popunjavanja bolničkih i drugih kapaciteta.

Dodao je da je Arena Zagreb također opcija te da se ona kao mjesto za smješaj pacijenata može osposobiti u roku od dan ili dva.

“Iskreno se nadamo da to neće biti potrebno”, rekao je Beroš.

Dr. Alemka Markotić rekla je kao su kapaciteti Klinike za infektivne bolesti “Fran Mihavljević” uglavnom popunjeni te da je sedam bolesnika na respiratoru.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime