I treći dan zaredom rekordan broj novozaraženih, a većina su mladi. Samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji ih je više od stotinu, dok ih je u također turističkoj Istri 11 puta manje.

O tome je li Hrvatska pred uvođenjem novih mjera i kako Stožer namjerava gasiti koronapožar, u RTL-u Danas govorio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

U ponedjeljak se Nacionalni stožer sastaje s lokalnim stožerima pa su i moguće neke nove mjere. Splitsko-dalmatinska županija apsolutni je rekorder po broju novozaraženih, a u Imotskom su već danas najavili nove mjere.

– Radi se o županiji koja trenutno ima najveću incidenciju u Hrvatskoj i jedna od glavnih tema koje mi želimo na tom sastanku sa županijskim stožerima prodiskutirati je prvo razmjena informacija o trenutnoj situaciji, a drugo je da razmotrimo mogućnosti da se na lokalnoj razini, gdje se bolje vidi situacija i mjere se mogu bolje usmjeriti. Sve mjere su otvorene, od nošenja maski do smanjenja broja ljudi na okupljanjima i tako dalje. Sve to se može donijeti, s time da oni ne mogu donositi odluke, to može samo Nacionalni stožer, ali Nacionalni stožer može podržati lokalni u nekoj mjeri, što je već i bio slučaj – rekao je Capak.

Je li onda moguće da samo Splitsko-dalmatinska županija dobije odluku o nošenju maski koja neće vrijediti drugdje?

– To je moguće, ali to razgovaramo hipotetski, ne kažem da će to biti. Postoje i druge županije koje imaju visoku incidenciju i od kojih ćemo tražiti da kažu koji je njihov najveći problem i što bi se kod njih moglo aplicirati da se brojevi smanje – odgovorio je Capak.

Što s klubovima, jesu li trebali biti potpuno zatvoreni?

– Lako je biti general poslije bitke. Kad zatvorite klubove, podsjetit ću građane da smo mi htjeli pomoći glazbenoj industriji. Ako zatvorite potpuno klubove, mladi će naći druga mjesta za okupljanja. Mladi se sad okupljaju na trgovima, parkovima… Mi nismo policijska država, mi smo protiv represije – kaže.

Jesu li turisti donijeli koronu u Hrvatsku?

– Pa neki su donijeli. Već u prvom tjednu srpnja smo imali zaražene turiste iz Srbije i Švedske. Sad svakodnevno imamo dojave o tome da turisti dolaze iz Hrvatske i da su pozitivni – kazao je Capak.

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime