Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak ranije danas je najavio kako će nošenje maski biti uvedeno za sve zatvorene prostore, kao i za mjesta na otvorenim prostorima gdje je nemoguće izbjeći bliski kontakt, poput stajališta za tramvaje i autobuse.

‘Prvo što bih rekao je da mi već dugo pratimo situaciju u Europi i da razmišljamo da uvedemo maske u svim zatvorenim prostorima i tamo gdje se ne može izbjeći izbjeći blizina. Ja sam samo za primjer dao autobusnu stanicu, to može biti i red za bankomat’, rekao je Capak večeras za RTL Danas.

Na pitanje hoće li u preporukama biti navedena sva takva mjesta odgovorio je kako je to teško pobrojati te će se mjere općenito odnositi na kojima je više ljudi ii gdje je teško držati distancu.

Jedno od takvih mjesta je i nadolazeći Advent. Capak je rekao kako su već razgovarali s organizatorima.

‘Treba izbjeći velike gužve, naročito na neke dane kada su tradicionalno velike gužve. To treba izbjeći ili će maske biti obavezne i na otvorenom prostoru’, rekao je Capak.

Što se tiče razgovora, oni su u tijeku i s ugostiteljima, koji su sami tražili pojačane kontrole.‘Ugostitelji su sami tražili da se mjere više kontroliraju jer bolje prolaze oni koji se ne drže mjera. Kazne su uvijek u rezervi. Ja mislim da su bolja upozorenja i edukacija, ali ako će trebati kažnjavat će se’, rekao je Capak.

Komentirao je i prijetnje koje je primio.

‘Bilo je više tih prijetnji, većina ih je bila neozbiljna, ali ova prijetnja smrću o kojoj govorimo je bila ozbiljna’, rekao je Capak i dodao kako se jučer nije pojavljivao u medijima ne zbog prijetnji nego zbog zdravstvenog stanja svoje majke koja je hospitalizirana.

Rekao je i da je prijetnja koju je prijavio policiji bila prije mjesec dana te da njegovoj djeci i obitelji nije ugodno pa je zato i prijavio.

 


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime