Crnogorski direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević kazao je u intervjuu Dnevnim novinama da bi Crna Gora trebala pristati na arbitražu i konačno riješiti pitanje Prevlake, piše RTCG.

– Na kraju krajeva neka bude i arbitraža, baš kao što je bio slučaj Slovenije i Hrvatske oko Piranskog zaljeva. Dakle, oni su na međunarodnom razgraničenju ostvarili svoja prava, tako da smatram da i mi iz više razloga to trebamo učiniti. Geografski promatrano, položaj Prevlake je takav da ona pripada Crnoj Gori. Svi drugi relevantni podaci kažu da Prevlaka nikad nije bila niti Crne Gore niti Hrvatske, navodi Kovačević.

Poznato je, kako dodaje, da je od osnivanja katastra na tim prostorima Austrougarska upravljala tim područjem. Padom Austrougarske stvorena je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, a Prevlaka je, kako dodaje, uvijek bila vojna baza.

“Imamo velike šanse”

“Prvo, tu je bila vojska Austrougarske, zatim Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, Kraljevine Jugoslavije i vojska JNA. Raspadom Jugoslavije vojska se povukla sa tog dijela i ostalo je neriješeno to pitanje. Kako su vođeni pregovori između tada Savezne Republike Jugoslavije i Hrvatske, smatram da velike šanse imamo u toj budućoj međunarodnoj komisiji koja će angažirati svoje eksperte, kao što je odredila eksperte i tokom razgraničenja Crne Gore i Kosova”, naveo je Kovačević, piše RTCG.

On kaže i da je u katastru Austrougarske Prevlaka navedena kao njihov teritorij.

“Tako da, ako neko kaže da je Prevlaka njegova, onda argumentima treba to dokazati i da ima neke podatke o eksproprijaciji. Ni Austrougarska nije otimala zemljište, ona je osvajala i ubirala poreze od vlasnika”, zaključio je Kovačević.“Prevlaku nikad nikome nećemo prepustiti”

Na ovo je burno reagirao načelnik Općine Konavle Božo Lasić.

Ne mogu se ne osvrnuti na nedavno (ponovno) posezanje Crne Gore nad povijesnim hrvatskim i konavoskim teritorijem – Prevlakom. Ako i dolazi od jednog niže rangiranog činovnika, previše je. Podsjetit ću ovom prilikom da je i otok Mamula katastarski pripadala nama, no to je sada manje bitno. I ovakvo pretendiranje na Prevlaku još je jednom jasno pokazalo koliko je bila mudra odluka prepustiti tvrđavu na rt Oštru Općini Konavle, a s ciljem obnove od strane Društva prijatelja dubrovačke starine. To je ujedno i savršen odgovor svim dušebrižnicima koji su osporavali taj projekt čija će strateška vrijednost biti sve jasnija kako vrijeme bude odmicalo. Na tome želim jasno, nedvosmisleno i javno zahvaliti DPDS-u – poručio je Lasić i dodao

“Taj objekt, na kojem vijori hrvatska zastava bit će u isto vrijeme muzej, utvrda i potvrda da Prevlaku nikada nikome nećemo prepustiti, a ujedno će biti okupljalište svim ljudima s miroljubivim i dobrim namjerama”.

Da naš istočni susjedi imaju imalo obraza ovakve izjave sebi ne bi dopustili, no nažalost ovakvih istupa možemo očekivati sve više nakon tamošnje promjene vlasti. Imam kao načelnik Općine Konavle i Konavljanin puno povjerenje u našu Vladu i premijera Andreja Plenkovića, da Hrvatska neće dati ni metra svoga teritorija. Preskupo smo platili slobodu da je tako olako pustimo – zaključio je Lasić.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime