•   
  •   

Dva dana nakon velikog požara u kojem je izgorjelo 70 hektara na području između Lokve Rogoznice i Mimica i u kojem su izgorjela dva vozila DVD-a Omiš, iz Vlade su brzo reagirali i već danas su DVD-u Omiš na privremeno korištenje dali dvije cisterne do 30. rujna.

Događaju su u omiškom DVD-u jutros nazočili župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, glavni vatrogasni županijski zapovjednik Dražen Glavina, omiški gradonačelnik Ivo Tomasović, zapovjednik DVD-a Višeslav Pešić i omiški vatrogasci.

Glavina: Zalagat ćemo se da jedno vozilo trajno ostane u Omišu

Glavni vatrogasni županijski zapovjednik otkrio je detalje ove posudbe:

– Radi se o autocisternama robnih zaliha kapaciteta 7 tisuća litara koja su došla na privremeno korištenje DVD-u Omiš od Vlade, iz Ministarstva gospodarstva, a na zahtjev omiških vatrogasca.

Premijer je preksinoć donio odluku da se vozila hitno prebace u Omiš na korištenje ovdašnjem DVD-u. Vozila ostaje do 30. rujna, a mi ćemo se zalagati da barem jedno od ovih vozila ostane na trajno korištenje DVD-u Omiš. Vozila su se do sada koristila u Slavoniji. Država svake godine nabavlja do 16 vozila koja se daju u upotrebu gradovima i vatrogasnim društvima.

Novinari su pitali zašto se uopće treba boriti za ova vozila, zašto ona ne ostanu trajno u Omišu.

– Ovo je auto došlo iz neke druge vatrogasne postrojbe, dakle trebalo ga je oduzeti nekoj vatrogasnoj postrojbi da bi se dalo Omišu, a to je dosta teško. Pod boriti se misli na dogovaranje s Vladom da jedno vozilo ostane Omišu. Ovo je sada bila brza reakcija Vlade. Gledat ćemo da se uz pomoć sredstava iz Županije i Grada što prije nađe način da se nabavi isto vozilo kakvo je stradalo u požaru.

Jutros smo otpustili sve snage koje su van područja Omiša. Omiške snage ostale su na daljnjem dežurstvu. Jutros smo požar proglasili lokaliziranim u 9 sati; nigdje nema otvorenog plamena ni izdimljavanja. Požarište je dobro usidreno i ne mislimo da će se više obnoviti. Jučer je bilo 6 požara na području županije kao posljedice udara munje ili paljenja, sve smo ih dobro odradili uz pomoć zračnih snaga. Sezona je za sada dobra, no treba pričekati da vidimo što će biti u rujnu i listopadu – kazao je Glavina.

Tomasović: Najvažnije da nije bilo žrtava

Gradonačelnik Omiša, Ivo Tomasović, pohvalio je sve zemaljske i zračne snage koje su zaslužne za tako brzo i efikasno gašenje prekjučerašnje požara.

– Nažalost, izgubili smo dva vozila, no srećom nije bilo ljudskih žrtava i to je najvažnije. Materijalna šteta se uvijek da nadoknaditi. Taj dan su na požaru s nama bili župan, gospodin Glavina i gospodin Sanader, a navečer je stigao potpredsjednik Vlade g. Krstičević koji je promptno reagirao i obećao da će hitno iz robnih zaliha poslati dva vozila jer bez njih DVD Omiš više nije operativan.

Dva vozila su izgorjela, a radit ćemo na tome da jedno vozilo dobijemo za stalno, a drugo, polovno, vozilo ćemo nastojati nabaviti uz pomoć Županije. Na tržištu postoje dobra polovna vozila, tu praksu imamo i od ranije. Cijena ovisi o starosti vozila, ali to je negdje između 30 i 50 tisuća eura – istaknuo je Tomasović.

Župan: Tražimo trajno rješenje

Župan Blaženko Boban i sam se nalazio na terenu za vrijeme prekjučerašnjeg požara.

– Ministar Krstičević i ja smo zajedno izvijestili premijera o situaciji u Omišu, nakon čega je donesena brza odluka o ustupanju vozila DVD-u Omiš. Vozila su tu privremeno. Sutra je predsjednik Vlade u Divuljama, razgovarat ćemo da na razne načine trajno riješimo problem izgorenih vozila. Sretan sam što se u tom nesretnom događaju nikome ništa nije dogodilo, zahvaljujući spretnosti pojedinaca, a tužan sam jer sam vidio tugu u njihovim očima zbog izgubljenih vozila. To me ponukalo da reagiramo odmah.

Moram zahvaliti g. Krstičeviću, predsjedniku Vlade g. Plenkoviću. Ovo je privremeno rješenje, a trajno ćemo zasigurno naći. Omišani neće ostati bez vozila. DVD Omiš brani od vatre najveće područje u županiji. Hvala gradonačelniku Tomasoviću koji je cijelo vrijeme bio s nama na požarištu – kazao je župan poručivši omiškim vatrogascima da ne tuguju i da će vozila biti tu sve dok se ne nađe trajno rješenje – rekao je župan.

Pešić: Omiš pokriva 266 kilometara kvadratnih područja

Zapovjednik DVD-a Višeslav Pešić zahvalio se svima koji su zaslužni da su cisterne brzo stigle u Omiš.

– Razlika ovih i izgorenih vozila je ta da su ova vozila kupljenja iz programa Vlade, 1997. godine. Izgorena vozila su bila navalna; jedno starije, jedno novije. Zahvaljujem se svima koji su nam omogućili da u kratkom roku dobijemo dva vozila koja su nam dana u korištenje do 30. rujna. Sada ćemo vozila pripremiti za naše terene da bi ih mogli voziti. Omiš pokriva 266 kilometara kvadratnih područja. Radimo s tri DVD-a koji su 90 posto volonteri i to nije lako odrađivati. Vatrogasni posao nije lagan, a sada smo vidjeli da je to i opasan posao. Novije izgoreno vozilo koštalo je oko 3 milijuna kuna, a starije do 30 tisuća eura s opremom.

Tuga je pregolema. Ljudi nisu bili u tolikoj opasnosti koliko vozila nismo uspjeli povući nazad. Dok smo došli gore, vozila su već bila izgorjela. Zahvaljujem se svima na gašenju tog požara, stvar se reagiralo u najbržem mogućem roku.

Juranović: Sve se dogodilo u 30 sekundi

Vatrogasac Rade Juranović (DVD Omiš) jedan je od onih koji su bili u požaru kada je vatra zahvatila vozila.

– U vrijeme kada su vozila izgorjela bilo je desetak vatrogasca. Vatra nas je prošla sa zapadne strane i zaokružila. Nismo imali gdje, spašavali smo glavu i ostavili vozila. Sve se zbilo u tridesetak sekundi, najvažnije je bilo spasiti ljudske živote. Tih trenutaka sve mi je prošlo kroz glavu; od kolega do djece. Ne možete zamisliti što vam sve prođe kroz glavu u sekundu. Nakon toga išli smo dalje na teren – kazao je vatrogasac Juranović, a župan se na njegovu priču nadovezao da ga je nakon ovog incidenta našao uz zapovjedno vozilo sa suzama u očima jer mu je bilo žao da, usprkos činjenici da su iz vatre spasili 14 ljudi, nisu mogli spasiti i vozila.

Dosta smo ulagali u novije vozilo, sve se to radi iz ljubavi – zaključio je Juranović.  •   
  •   

Komentiraj

Napišite komentar

* Obvezno potvrditi GDPR

*

Slažem se

Upišite svoje ime