Broj pacijenata na liječenju od koronavirusa u cijeloj Hrvatskoj pada, ali u Splitu raste. Zašto?

Od 'vanjskih' žarišta' jedno značajnije zabilježeno je u vjerskoj zajednici u okolici Splita


Dok se broj pacijenata hospitaliziranih zbog zaraze koronavirusom na razini Hrvatske konstantno smanjuje, pa se u proteklim tjednima spustio s preko tri tisuće na današnjih 1196, u splitskoj bolnici on već tjedan dana – raste.


Infektolozi tvrde da stanje zasad ipak nije zabrinjavajuće. Prošle subote na bolničkom liječenju nalazilo se 65 osoba, u nedjelju 76, u ponedjeljak 82, u utorak 87, a u srijedu 92. Broj hospitaliziranih na današnji dan ponovno je narastao, na 98, doznaje tportal.

Broj novozaraženih u ovoj županiji posljednjih dana relativno je stabilan i kreće se oko osamdeset dnevno, uz nagli skok ove srijede (na preko 150), da bi se u četvrtak ponovno vratio na 86. Broj testiranja dnevno i dalje je velik, radnim danom između sedam i osam stotina. Zašto se, dakle, splitska bolnica puni, dok se ostale prazne?

– Primijetili smo blagi porast broja novih pacijenata putem hitnog prijema, ali bilo je i više slučajeva hospitalizacije s drugih bolničkih odjela, dominantno s Klinike za unutarnje bolesti. To nije ništa neobično i događa se i u drugim bolnicama: bitno je infekciju na vrijeme prepoznati, a bolesnike izolirati i premjestiti – objasnila je za tportal splitska infektologinja Mirela Pavičić-Ivelja.

Ovo se poklapa s neslužbenim informacijama da su u proteklim danima izbila žarišta koronavirusa upravo u KBC-u Split, konkretno na odjelima nefrologije i endokrinologije, gdje je zaraženo više desetaka djelatnika i pacijenata. Od ‘vanjskih’ žarišta’ jedno značajnije zabilježeno je u vjerskoj zajednici u okolici Splita. Klinička slika ovih pacijenata zasad je, kako dodaje Pavičić-Ivelja, u prosjeku dobra.

Splitska bolnica je prije nešto više od dva mjeseca imala 206 osoba hospitaliziranih zbog COVID-19 bolesti i tu se radilo o maksimalnoj brojci na kojoj su bolnički kapaciteti bili izuzetno napregnuti, a funkcioniranje drugih odjela znatno otežano.– U odnosu na ranije, današnja brojka hospitaliziranih još uvijek je mala i s njom se još uvijek relativno lako nosimo – dodaje infektologinja Pavičić-Ivelja.

U samom vodstvu KBC-a Split zasad nisu previše zabrinuti: za tportal su neslužbeno pojasnili da se sa 100 do 110 bolesnika u respiratornom centru posao odvija posve normalno, na brojci od 150 pale se alarmi, a na dvjestotinjak situacija postaje teška. Vjeruju da je porast hospitaliziranih koji se bilježi ovog tjedna ipak ograničenog trajanja… 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
1
Plač
5
Grrr
3
Molim?
5

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime