Broj oboljelih od gripe je u blagom porastu ali vrhunac nas tek očekuje

Vrhunac gripe očekuje se krajem siječnja i početkom veljače, a kraj se još ne zna


Opasnost nam prijeti od gripe, koja je ove godine ranije pokucala na vrata i mogla bi dulje trajati. Ekipa Dnevnika.hr je provjerila kakva je situacija s cjepivom i gdje je gripa uzela najviše maha.


U aktualnoj sezoni, od gripe je do sada oboljelo 638 osoba. Taj broj u blagom je porastu, a najviše su na meti djeca predškolske dobi.
– To je i očekivano, s obzirom da oni nisu preboljeli ni prethodnu sezonu pa nemaju imunitet na ove tipove virusa- napominje Tatjana Nemeth Blažić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Nešto veći broj oboljelih je iz kontinenatalnog središnjeg dijela Hrvatske. Najveći broj oboljelih je iz Zagreba.

– Oni koji se nisu cijepili, još stignu, ali samo kupnjom cjepiva u ljekarni. S napomenom da je učinkovitost nešto možda slabija s obzirom da je sezona gripe već počela- upozorava Nemeth Blažić.

Čaj, voće, vitamini – svatko na svoj način u borbi protiv gripe.

– Topla voda s limunom. To je to uglavnom- napominje Hrvoje iz Zagreba. To, ga, kaže za Dnevnik.hr svake godine liječi od gripe.

– Nastojimo se što zdravije hraniti, voće, povrće i tako, boraviti na svježem zraku i nadati se da se neće uhvatiti gripa- kaže Branka iz Zagreba.

Liječnici upozoravaju, visoka temperatura ne znači da se odmah treba trčati u bolnicu.

– Nakon dva do tri dana visoke temperature ili pojave simptoma kao što su loše opće osjećanje, nedostatak zraka, onda neka se tek jave doktoru- kaže Ninoslava Vicković iz Klinike za infektivne bolesti dr Fran Mihaljević.

Promjene vremena ljudima ne idu na ruku, jer se gripa lakše širi.

Marka iz Požege kaže kako je ponekad zbog ovakvog vremena bole kosti, iako joj je bolje ovakvo vrijeme nego poledica.

-Mislim da je bolje dijete izvesti van, da se privikne, nego ga držati u toplom, onda bolest dođe- napominje Zvonko iz Požege.

Vrhunac gripe očekuje se krajem siječnja i početkom veljače, a kraj se još ne zna, možda do Uskrsa, a možda i dulje ove sezone.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime