Broj mrtvih u potresu u Albaniji se popeo na 39. Hrvatski timovi tragaju s psima: “Imamo jako dobre rezultate na terenu”

Albanske vlasti objavile su kako se i dalje traga za preživjelima pod ruševinama te da je dosad nađeno 39 mrtvih i da su svi identificirani


Spasilačke službe izvukle su iz ruševina 46 preživjelih, dan nakon snažnog potresa koji je razrušio Drač i Thumane u priobalnoj Albaniji i odnio ljudske živote. U Albaniji je proglašen dan žalosti, a poslijepodne je zemlju pogodio još jedan potres.


– Poslijepodne je ponovno jako zatreslo, ljudi, koji su i dalje pod šokom, odmah su izašli na ulice. Iako se radilo o potresu jačine 5,6 po Richteru, srećom, prošao je, čini se bez većih posljedica – ispričao je u svom javljanju iz Drača reporter HRT-a Vicko Dragojević koji se nalazi u kampu gdje je smješteno još tisuće ljudi, ostalih bez domova.

– Za sada se broj poginulih popeo na 32, traga se za 30-tak osoba – rekao je Dragojević. Spasioci vode borbu s vremenom i pokušavaju pronaći preživjele pod ruševinama od kuda dopiru očajnički krikovi.

Albanija je proglasila izvanredno stanje u dva potresom najpogođenija grada: Draču na Jadranskom moru i Thumaneu sjeverno od Tirane.

Albanske vlasti objavile su kako se i dalje traga za preživjelima pod ruševinama te da je dosad nađeno 39 mrtvih i da su svi identificirani. Prema posljednjim informacijama, u potresu je ozlijeđeno preko 650 ljudi.

Danas je bio proglašen dan žalosti, a proslave dana neovisnosti 28. i 29. studenoga su otkazane. Kosovo je u znak solidarnosti također proglasilo dan žalosti.

Potres magnitude 6,4 stupnjeva, koji je pogodio Albaniju u utorak rano ujutro, imao je epicentar 30 kilometara zapadno od Tirane. Osjetio se u više zemalja, uključujući južnu talijansku regiju Pugliju.

Nekoliko sati kasnije potres magnitude 5,4 pogodio je Bosnu i Hercegovinu, s epicentrom 75 kilometara južno od Sarajeva, a u srijedu je potres jakosti 6,0 zabilježen u Grčkoj, sjeverozapadno od otoka Krete.

Najjači potres u Albaniji posljednjih desetljeća srušio je brojne zgrade i zatrpao pod njima stanovnike, a uslijedilo je još 250 potresa zbog kojih su brojni Albanci pobjegli iz domova na ulice.

Albanska vojska organizirala je privremeni smještaj za žrtve potresa na nogometnim stadionima na najteže pogođenim područjima, ali mnogi su morali provesti noć na otvorenom.

Mnoge su europske zemlje poslale u Albaniju stotine specijaliziranih vojnika, alat i timove pasa tragača. Među prvima pomoć su ponudile hrvatske snage.

Hrvatska Udruga za Obuku Potražnih Pasa sa svojim članovima intenzivno traga za preživjelima u potresu.

 – Imamo jako dobre rezultate na terenu. Sad slijedi utrka i borba s vremenom, prošla su prva 24 sata nakon kojih se smanjuju šanse za preživljavanje pronađenih – zato intenzivno radimo kako bi svo vrijeme koje provodimo na terenu posvetili što kvalitetnijoj potrazi.” izjavio je u Albaniji Tomislav Marević, voditelj Službe za operativnu pripravnost Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime