Britanski soj koronavirusa detektiran u Bosni i Hercegovini

Britanskim sojem koronavirusa bio je zaražen jedan strani državljanin koji je turistički boravio u Sarajevu


Proteklih dana u Bosni i Hercegovini, preciznije u Sarajevu, detektiran je britanski soj koronavirusa, saznaje Klix.ba.


Britanskim sojem koronavirusa bio je zaražen jedan strani državljanin koji je turistički boravio u Sarajevu. On se vodio kao asimptomatski slučaj, ali ipak je PCR test na koronavirus potvrdio prisustvo virusa.

Nakon pozitivnog nalaza obavljeno je sekvencioniranje virusa na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu te je ustanovljen soj koji do sada nije bio registriran na tlu BiH.

Bilo je pitanje vremena kada će se ovaj soj pojaviti u BiH s obzirom na to da je već pronađen u više od 70 zemalja svijeta. Ova informacija je jedan od razloga današnje press konferencije Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Inače, mutacija koronavirusa čiji je korijen u Velikoj Britaniji je, prema riječima šefa njemačkog Instituta Robert Koch Lothara Wielera, opasnija za ljude jer uzrokuje mnogo veće komplikacije tokom razvoja same bolesti.

Ranije je i britanski premijer Boris Johnson upozorio kako bi nova mutacija virusa mogla biti smrtonosnija u odnosu na virus kakav sada poznajemo.U svijetu se do danas razvilo nekoliko sojeva od kojih su najpoznatiji britanski, južnoafrički i brazilski. Ipak, ohrabruje činjenica da su proizvođači cjepiva priopćili da su njihove vakcine efikasne i protiv ovog soja koronavirusa.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
1
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime