Četvero učenika predstavljalo je Hrvatsku na Međunarodnoj biološkoj olimpijadi u Teheranu u Iranu koja se održavala od 15. do 22. srpnja. Naši učenici imaju razlog za zadovoljstvo jer se vraćaju sa srebrnom medaljom koju je na natjecanju osvojio učenik Luka Bulić Bračulj iz III. gimnazije Split.

U natjecanju su sudjelovali učenici Luka Bulić Bračulj (III. gimnazija, Split) koji je osvojio srebrnu medalju, Mirna Reljić (V. gimnazija, Zagreb) i Kian Bigović Villi (XV. gimn., Zagreb) koji su osvojili priznanja za izniman rezultat i učenica Elizabeta Gegić (XV. gimn. Zagreb) koja je također imala odličan rezultat.

U pratnji učenika na natjecanje su putovale dr. sc. Andreja Lucić i dr. sc. Petra Cvjetko koje su sudjelovale u odabiru učenika te zajedno sa suradnicima s Biološkog odsjeka PMFa u Zagrebu učenike pripremale za natjecanje. Međunarodna biološka olimpijada prestižno je natjecanje učenika u znanju i rješavanju složenih problema u biologiji.

Na ovogodišnjoj olimpijadi sudjelovalo je 270 učenika iz 70 zemalja cijelog svijeta. Učenici su tijekom prvog dana natjecanja rješavali 4 praktična zadatka koja iziskuju spretnost u eksperimentalnom radu, preciznost i grafičku i matematičku pismenost te znanstveni pristup u interpretaciji rezultata. Drugi dan natjecanja učenici su rješavali dva teoretska testa u trajanju od tri sata tijekom kojih je potrebna koncentracija te kreativnost u rješavanju složenih problemskih zadataka iz različitih područja biologije.

Naši učenici bili su iznimno uspješni na ovom natjecanju, a njihov odlazak financijski je poduprlo Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime