Županijska udruga slijepih Split ima razloga za zadovoljstvo, osobito dio članova koji prate sport. Naime, od danas mogu na znatno bolji način doživjeti utakmicu Hajduk koji na Poljudu upravo igra s Lokomotivom.

Pet slijepih osoba prate utakmicu uz pomoć uređaja za audiodeskripciju. Ovaj uređaj radi kao bluetooth slušalica putem koje se emitira glas komentatora koji opisuje situaciji na tereni, ali i na tribinama.

Ivan Tokić, predsjednik Županijske udruge slijepih Split, kaže da je ovo velik dan za njegovu udrugu.

– Ovo je plemenita odluka Hajduka kojom se i našim članovima omogućuje pratiti utakmice s videćim ljudima na stadionu. Radi se o tzv. audio deskripciji koja obuhvaća dva komentatora od kojih je jedan sportski trener, a drugi turistički vodič. Oni opisuju situaciju na terenu i sve što se događa na stadionu, a mi slušamo sve putem slušalica.

Osobno nisam posebno uzbuđen jer ne pratim nogomet toliko, a odlučio sam to napraviti zbog svojih članova. Naravno da me zanima kako će sve skupa to izgledati. Do sada su ovakvo što imali reprezentacija i Dinamo, a sada i Hajduk. Danas je probno stiglo 5 slijepih osoba – kazao je Tokić prije početka utakmice.

Ivan Bogdanović, član udruge, pravi je navijač Hajduka i bio je vidno uzbuđen prije početka utakmice.

– Vrlo sam sretan što smo doživjeli da mi, slijepe osobe, a posebno one koji pratimo Hajduka, koji je mnogim Dalmatincima više od kluba, imamo priliku na licu mjesta uživati u utakmici. Drago mi je da će iduće sezone svaka utakmica Hajduka biti praćena audio deskripcijom što će omogućiti znatno većem broju naših članova da uživo prate utakmice – kazao je Bogdanović.

Dodao je da se za Hajduka ne navija nego živi i kada gubi i kada dobiva. Kaže da svi znaju da Hajduk može više i bolje, no i da treba biti realan.

Frane Vuka je turistički vodič koji će prenositi utakmicu.

– Naš prvi projekt je bio u suradnji s HNS-om na utakmici Hrvatska – Mađarska na Poljudu prošle godine.

– Ovo je plemenit projekt koji je počeo s HNS-om, a sada konačno suradnju počinjemo s našim Hajdukom. Moja prijateljica Kristina Nuić Prka me uvela u ovaj projekt i zahvalan sam joj na tome. Za mene ovo nije velika novost.

Kada pričam o Hajduku, to se ne može turistima sažeti u jednoj rečenici. Priča obično traje 45 minuta. Hajduk ima slavnu prošlost, a nadamo se svijetloj budućnosti. Hajduk je prije nekoliko godina počeo raditi ture stadiona. Radi se o lijepom projektu koji vrijedi doživjeti – zaključio je Vuka.

Čestitamo Hajduku i svim zaslužnima na ovom sjajnom potezu.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime